Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 30 september 2015

Vluchtelingen naar drie nieuwe locaties
Leeuwarden - De 350 vluchtelingen die de afgelopen dagen werden opgevangen in Heerenveen en Harlingen, verhuizen vandaag naar andere locaties in de provincie waar ze opnieuw slechts korte tijd blijven. Gistermiddag en -avond werd bekend dat ze de komende drie dagen worden gehuisvest in Gerkesklooster (maximaal zestig), Kollum (honderd) en Workum (tweehonderd). Ondanks dat al enkele dagen bekend was dat de vluchtelingenopvang in Heerenveen en Harlingen vandaag zou stoppen, was het pas gisteravond definitief duidelijk waar de vluchtelingen naartoe gaan. Alleen Kollumerland c.a. werd maandag al gevraagd of het crisisopvang kon bieden, bij Achtkarspelen en Súdwest-Fryslân kwam de vraag pas gistermiddag.
In Kollum wordt de Van der Bijhal ingericht voor de crisisopvang. Burgemeester Bearn Bilker zegt dat er honderd vluchtelingen komen, ,,hoofdzakelijk uit Harlingen". De sporthal is volgens Bilker geschikt omdat deze naast zalencentrum De Colle staat, waar het eten kan worden verzorgd. De omwonenden van de hal zijn gisteren met een brief op de hoogte gesteld.
Een ander deel van de mensen die in Harlingen werden opgevangen, gaat vandaag per bus naar het leegstaande schoolgebouw De Claercamp in Gerkesklooster. Achtkarspelen organiseerde gisteravond als enige van de drie gemeenten een inloopavond in het dorp. Daar kwamen zo'n tachtig mensen op af. Hun reacties waren wisselend, aldus woordvoerder Jaap Middel: sommige mensen boden spontaan hulp aan, anderen waren minder positief.
Het grootste deel van de 204 vluchtelingen uit Heerenveen verhuist naar sportcentrum De Rolpeal in Workum. De gemeente Súdwest-Fryslân besloot pas aan het begin van de avond in te stemmen met het verzoek hiertoe. Mogelijk gaat een klein deel van de vluchtelingen uit Heerenveen naar Kollum. Burgemeester Hayo Apotheker (Súdwest-Fryslân): ,,We zullen zien hoeveel er komen."
Het vervoer van de mensen naar Gerkesklooster, Workum en Kollum vindt plaats in de namiddag; hoe laat is nog niet bekend. Medewerkers van het COA zullen aanwezig zijn om de vluchtelingen voor te lichten over de verdere asielprocedure. In Harlingen en Heerenveen was dat vorige week niet het geval.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties