Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Geloof & Kerkwoensdag, 30 september 2015

Gave: in noodopvang vluchtelingen gescheiden opvangen
Harderwijk | Asielzoekers moeten in principe niet gescheiden worden opgevangen op basis van etniciteit en religie, maar voor de noodopvang zou een uitzondering moeten worden gemaakt, vindt stichting Gave. Staatssecretaris Dijkhoff is er echter tegen.
Nadat er in Duitsland discussie is ontstaan naar aanleiding van gevluchte christenen die in opvangcentra te lijden hebben onder intimidatie en geweld van moslims, klinken ook in Nederland geluiden over gescheiden opvang bij spanningen. ,,Denk goed na over de bewonerssamenstelling. Dat is in ons aller belang, ook die van de vluchtelingen. Voor hen wordt het rustiger en veiliger", zei Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB) gisteren al in het Algemeen Dagblad.
In Duitsland pleit de voorzitter van de politievakbond, JŲrg Radeck, net als diverse politici, ervoor vluchtelingen te scheiden naar geloof en etniciteit. De aanleiding is een artikel in de Duitse krant Die Welt. Daarin zegt de evangelisch-lutherse predikant Gottfried Martens uit Berlin-Steglitz dat met name de tot het christendom bekeerde moslims in asielzoekerscentra te maken hebben met hevige agressie. ,,Wie weigert om vijf keer per dag met het gezicht naar Mekka te bidden, wordt in de opvangcentra vernederd en bespuwd."
Stichting Gave, een interkerkelijke organisatie die opkomt voor vluchtelingen, herkent deze geluiden ,,niet zo sterk als in Duitsland gebeurt", zegt woordvoerder Rien Bregman. ,,Dat wil echter niet zeggen dat het niet gebeurt. Wij houden geen onderzoeken in azc's, dus we hebben geen totaalbeeld."
Discrimineren
Gave hoort wel van incidenten tussen moslims en christenen. Zo vertelde een vrijwilligster bij een noodopvang in Rotterdam vorige week in het Reformatorisch Dagblad dat ze christenen ontmoet die bang zijn in het openbaar te bidden, of bijbel te lezen, vanwege intimidatie van moslims. ,,We merken dat veel Syrische vluchtelingen die net in Nederland zijn, uit een situatie komen waar het voor moslims heel gewoon is om christenen te discrimineren", vult directeur Jan Pieter Mostert aan. ,,Daarvoor hebben ze twee redenen: het gebeurt vanuit schaarste, en je waarborgt er als moslim je positie mee voor het geval IS voor de deur staat."
Die discriminatie gaat in Nederland in de opvang vaak gewoon door, hoort Mostert. ,,Niet in dezelfde heftigheid. Ze worden hier uitgescholden en er wordt voor hen op de grond gespuugd. Maar de angst die daarmee gepaard gaat is voor christenen die in SyriŽ vaak al veel hebben meegemaakt, hetzelfde."
In principe is Gave voor gezamenlijke opvang van christenen en moslims, maar vanuit deze context pleit de stichting uit Harderwijk ervoor om moslims en christenen in de eerste opvang te scheiden. ,,In de noodopvang is er geen toezicht van het COA. De opvang wordt door vrijwilligers in de gemeentes geregeld. Onder deze omstandigheden is het risicovol om christenen en moslims bij elkaar te plaatsen. Bovendien kun je op deze wijze mensen eerst goed inprenten: dit is Nederland, en dit zijn onze manieren. Pas daarna zou je mensen bij elkaar moeten plaatsen."
Staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie voelt er echter niets voor vluchtelingen te huisvesten op basis van hun religie, zei hij gistermiddag in de Tweede Kamer. Hij stelde dat het geen enkele asielzoeker vrijstaat de vrijheid van anderen in een opvangcentrum te belemmeren. ,,Je mag tot je eigen God bidden, maar niet belemmeren dat een ander tot zijn eigen God bidt", aldus de bewindsman. Bij ernstige misdragingen van een asielzoeker volgt aangifte, verzekerde Dijkhoff.
Onder christelijke vluchtelingen bestaat echter angst om intimidatie te melden, weet Gave. ,,We hebben bijvoorbeeld contact met een groep SyriŽrs, die ons in vertrouwen hebben over intimidatie door moslims. Ze zijn bang. Bovendien weten ze vaak niet hoe ze iets kunnen melden. Als je uit SyriŽ komt waar je de politiek niet kunt vertrouwen, zul je die stap in Nederland niet snel zetten."
Gave roept kerken en vrijwilligers die situaties kennen van escalaties op dat bij de stichting te melden.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties