Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Hoofdartikelwoensdag, 30 september 2015

Referendum GeenPeil levert slechts kater op
Het door GeenPeil afgedwongen referendum over het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekra´ne roept herinneringen op aan het referendum van 2005, dat ging over de Europese Grondwet. Toen stemde 61,5 procent tegen het verdrag.
Het referendum is een fremdk÷rper in het Nederlandse staatsrecht. We kennen een representatieve democratie, die ervan uitgaat dat burgers geen tijd en kennis genoeg hebben om zich goed in wetsvoorstellen te verdiepen. In plaats daarvan brengen kiezers eens in de vier jaar een stem uit op een partij of persoon die namens hen de regering controleert of zelf met wetgeving komt. Na vier jaar moet de parlementariŰr terug naar zijn electoraat om verantwoording af te leggen, waarbij kiezers kunnen oordelen of de politicus zijn werk wel of niet goed gedaan heeft en hij nog wel hun stem verdient.
Een referendum kan een goed instrument zijn bij hele fundamentele vragen. Zo zou het raar geweest zijn als de vraag over de mogelijke onafhankelijkheid van Schotland niet aan de Schotse bevolking was voorgelegd maar alleen in het Schotse parlement was behandeld.
Is het associatieverdrag met Oekra´ne nu zo'n essentieel punt? De initiatiefnemers van GeenPeil zeggen wel dat het een voorportaal is voor EU-lidmaatschap, maar dat is maar de vraag. Ja, elk land dat lid is geworden van de EU had eerst een associatieverdrag getekend, maar niet ieder land dat een associatieverdrag heeft getekend, is ook EU-lidstaat geworden. Neem bijvoorbeeld Turkije of IJsland. Het gaat GeenPeil in feite om iets anders. De mensen achter GeenPeil zijn zeer gekant tegen meer invloed van de EU zonder dat de bevolking hierin gekend wordt. Zij willen paal en perk stellen aan het Europese project. Het associatieverdrag is gewoon het eerste Europese onderwerp dat in aanmerking kwam voor een referendum, sinds dit per 1 juli mogelijk is. De discussie zal daarom meer gaan over de waardering van de Europese Unie in het algemeen.
Voor de EU staat er veel op het spel. Het associatieverdrag was namelijk de aanleiding tot de Maidan-protesten die leidden tot de val van de Oekra´ense president Janoekovitsj, die het verdrag toch niet wilde ondertekenen. De komst van een westers georiŰnteerde regering leidde tot de Russische annexatie van de Krim en de burgeroorlog in het oosten van Oekra´ne.
Er loopt een rechte lijn van het referendum van 2005 naar dit referendum. De Europese Grondwet belandde toen in de prullenbak, maar werd later in gewijzigde vorm als verdrag toch aangenomen door alle lidstaten. De roep om weer een referendum werd genegeerd. Dat leidde tot teleurstelling bij het 'nee-kamp'. Te vrezen valt dat deze teleurstelling niet verdwijnt, maar juist groter wordt. Het referendum is raadplegend en niet bindend, en de andere 27 EU-lidstaten zullen grote druk uitoefenen op Nederland om toch in te stemmen. De kater bij de tegenstemmers zal daarom, zelfs als ze winnen, groot zijn.
Dat was allemaal niet nodig geweest als de Nederlandse politiek in de afgelopen jaren opener en eerlijker was geweest over Europese ontwikkelingen en de burger hier meer bij had betrokken. Nu blijkt dat Europa meer invloed heeft op Nederland, komt een deel van de Nederlanders in verzet hiertegen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties