Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Dossiervrijdag, 18 september 2015

Opinie: Waarom besparen we niet meer?
Frans Debets
De druk op de regering om haast te maken met duurzame energie en het verminderen van de CO2-uitstoot neemt toe. Actieve burgers kregen steun van de rechter en vanuit Brussel wordt steeds bezorgder gekeken naar de inspanningen van Nederland.
De bezorgdheid is terecht: we zitten nu pas rond de 5 procent duurzame energie en we moeten naar 14 procent in 2020. Nu de economie aantrekt, stijgt het energiegebruik weer. Als de duurzame energieproductie niet mee stijgt, zakt het percentage weer.
Tegelijkertijd bestoken de bewoners van windmolengebieden de regering met petities om de komst van de molens tegen te houden. In een nieuwe antiwindmolenactie wordt gepleit voor zonneweides ter vervanging van de molens. Het draagvlak voor velden met zonnepanelen is blijkbaar groot, maar dat komt ook doordat we in Nederland nog niet weten hoe hectares vol met panelen eruit zien.
In Duitsland weten ze het wel. Daar wordt dan ook heftig geageerd tegen de Verglasung van het landschap. Binnenkort komen hier de eerste velden. Afwachten hoe de omwonenden dat vinden.
De energietransitie blijkt dus niet makkelijk in te passen in onze omgeving. De gevolgen worden zichtbaarder en de kosten lopen op. Dit is nog maar het begin, maar de maatschappelijke onrust neemt toe.
Vreemd dat alle aandacht blijft uitgaan naar duurzame energieproductie, terwijl er nog zo veel te winnen is met besparing op energie. Ook in de nieuwe begroting is er weer veel geld voor duurzame energieproductie: 3,5 miljard euro via de SDE-regeling. Maar voor besparing is slechts 101 miljoen beschikbaar.
Bijna elke bedrijfstak beloofde jaren geleden al om elk jaar een paar procent te besparen. Maar het energiegebruik is nog net zo hoog als twintig jaar geleden. Met een kleine inspanning kunnen we makkelijk 5 procent energie op het vervoer besparen. De gemiddelde automobilist verstookt duizend liter benzine per jaar, 5 procent is dan vijftig liter, één tank. Wat rustiger rijden en vaker fietsen, dan ben je er al.
Deze brandstofbesparing levert ongeveer 20 PJ op, dat is meer dan alle windmolens nu bij elkaar draaien. Eenzelfde besparing op je stroomverbruik is ook niet heel moeilijk. Doe uw oude grote koelkast de deur uit en vervang hem voor een kleine energiezuinige en u hebt de 5 procent al te pakken.
Gemeenten mogen van bedrijven eisen dat ze investeren in besparing als het een goed rendement oplevert. Maar dit juridische instrument wordt nauwelijks gebruikt.
De meeste energie wordt gebruikt door de industrie, als daar 5 procent wordt bespaard levert het 40 PJ op. Dat is net zo veel als alle duurzame stroom die we nu met allerlei systemen, en heel veel subsidiegeld, produceren.
Als energie duurder wordt, is besparen aantrekkelijker. In 2016 stimuleert de overheid de besparingen met een verhoging van de energiebelasting. Per kuub gas betaalt u nu 19,11 cent energiebelasting, dat wordt 20,64 cent. Misschien helpt dit de burger om werk te maken van besparen. De grote stappen zullen echter toch bij de industrie gezet moeten worden.
De overheid zet echter nog weinig druk op de grote energiegebruikers. Hun energiebelasting op gas gaat van 2,47 cent naar 2,53 cent. Een verhoging dus van 0,06 cent per kuub. Zo schiet het niet op natuurlijk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

dossier
Familieberichten
Advertenties