Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiowoensdag, 22 april 2015

Justitie doet steeds meer buiten rechter om
Groningen - Het Openbaar Ministerie wil naast veelvoorkomende criminaliteit ook ingewikkeldere strafzaken zoals bijvoorbeeld huiselijk geweld gaan afdoen via de methode ZSM (Zorgvuldig Selectief Maatwerk). Voor de meer complexe zaken wordt niet de gebruikelijke week, maar dertig dagen de tijd genomen om de zaak juridisch af te handelen.
Dat werd gistermiddag bekendgemaakt op een themabijeenkomst over ZSM voor de noordelijke pers. ZSM is op 1 januari 2013 ingevoerd in het arrondissementsparket Noord-Nederland. Het OM doet er veelvoorkomende criminaliteit zoals winkeldiefstal en vernielingen mee af zonder tussenkomst van de rechter. De werkwijze is ooit ingevoerd om de rechtbank te ontlasten en om het slachtoffer meer recht te doen door zaken sneller af te ronden.
Vorig jaar zijn op het ZSM-kantoor aan de Rademarkt in Groningen negentienduizend zaken beoordeeld, duizend meer dan in het eerste jaar. Daarvan werd 70 procent via ZSM afgedaan. Uiteindelijk is een derde van die zaken geseponeerd. In drie op de tien zaken kreeg de verdachte een dagvaarding en moest die alsnog voor de rechter verschijnen. 20 procent van de gevallen (2660 zaken), werden door het OM afgedaan met het opleggen van een boete of een werkstraf. Volgens beleidsofficier van justitie Gerard Veenstra is door de aanpak het aantal politierechterzittingen voor eenvoudiger strafzaken met zo'n 20 procent gedaald.
Ook zogenoemde plankzaken bij de politie worden tegenwoordig sneller afgehandeld. Als voorheen iemand aangifte kwam doen van vernieling van zijn tuinhek door een buurman, kon het wel een half jaar duren voor de verdachte werd gehoord. Tegenwoordig wordt zo'n verdachte normaliter binnen twee of vier weken ontboden voor een ZSM-televerhoor op het politiebureau, zei Johannes Koster uit Franeker, projectleider ZSM bij de politie. Hij heeft dit werkproces bij de politie de afgelopen maanden landelijk gecoŲrdineerd. Om de ZSM-werkwijze niet ten koste te laten gaan van de noodhulp, moet de politie veel schuiven met diensten.
Bij ZSM kijken naast justitie en politie meteen ook medewerkers van de reclassering, verslavingszorg, de kinderbescherming en slachtofferhulp mee voor een goede afdoening van de zaak. Reclassering en verslavingszorg gaan drie extra mensen inzetten om te kijken of er via ZSM ,,buiten de kaders" van justitie meer zorg geboden kan worden. De afkorting stond oorspronkelijk voor Zo Snel Mogelijk, maar dat dekt de lading niet meer. Justitie spreekt tegenwoordig van Zorgvuldig Selectief Maatwerk.
In het proces mist nog steeds de advocaat. Een pilot met de aanwezigheid van advocaten vorig voorjaar is nog steeds niet geŽvalueerd.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties