Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiomaandag, 9 maart 2015

SKS-proloog voortaan op wisselend water
Woudsend - De proloog van de Sintrale Kommisje SkŻtsjesilen (SKS) wordt vanaf volgend jaar elk jaar op een ander wedstrijdwater gezeild. Nu gebeurt dat twee weken voorafgaand aan het kampioenschap altijd op het IJsselmeer bij Lemmer of bij Stavoren.
Schipper Jeroen Pietersma van Drachten had voorgesteld om de proloog voortaan te laten rouleren. Te meer omdat de wedstrijden op het woelige IJsselmeer nogal eens worden afgelast. Bovendien vindt hij Stavoren als locatie niet centraal genoeg voor ťťn middagje wedstrijdzeilen.
Tijdens de jaarvergadering, zaterdag in mfc De DriuwpŰlle in Woudsend, kreeg hij een grote meerderheid achter zijn voorstel. De proloog is dit jaar op 4 juli bij Lemmer.
Een ander voorstel van Pietersma, die vorig jaar zijn rentree maakte als schipper binnen de SKS, haalde het niet. Hij vindt de twee scheepslengten-maatregel te streng; die zou moeten worden vervangen door drie scheepslengten. Nu is het zo dat wanneer twee of meer skŻtsjes naar een onderste ton varen het binnenste schip voorrang krijgt wanneer het twee scheepslengten van de boei ligt. Als dat tot drie lengten zou worden uitgebreid, zou de regel meer aansluiten bij internationale wedstrijdregels, aldus Pietersma.
Volgens de wedstrijdcommissies moet het twee lengten blijven. Vooral op de kleine wateren kan het aanpassen van de scheepslengtenregel nadelige gevolgen hebben. Het SKS-bestuur zei het voorstel van Pietersma nog wel eens nader te willen bestuderen, omdat de regel met name bij het ronden van de eerste onderste boei in de wedstrijd na de start vaak tot problemen leidt.
Meer hierover in de papieren krant van 9 maart 2015

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties