Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Sportwoensdag, 11 februari 2015

Friese furie Finnbogason verbleekt in Spaanse zon
San Sebastian - Aan de rechterkant omspeelt Rajiv van la Parra Cambuur-back Lucas Bijker. Met een halfhoge voorzet bereikt de buitenspeler van Heerenveen spits Alfred Finnbogason, die voor zijn neus de aanvoerder van de Leeuwarders, Ramon Leeuwin, ziet uitglijden. De IJslander heeft weinig bedenktijd nodig en koelbloedig als hij is, stift hij de bal over Cambuur-doelman Leonard Nienhuis. Heerenveen komt op 2-1 in de Friese derby, het Abe Lenstra Stadion ontploft.
Door Vincent Houttuin
Dit scenario voltrekt zich zo'n anderhalf jaar geleden, op 29 september 2013. Finnbogason is dan het goudhaantje aan Heerenveen-zijde door het winnende doelpunt te maken in een wedstrijd die voor het eerst sinds dertien jaar gespeeld wordt. Zondag staat de volgende editie van het Friese onderonsje op het programma. Zonder de IJslander, want hij vertrok afgelopen zomer naar het Spaanse Real Sociedad. Hoe gaat het nu met de spits die in twee jaar eredivisie een verpletterende indruk maakte?
Niet erg goed, is het antwoord. Spitsen worden afgerekend op doelpunten en daar maakt Finnbogason er bij Real Sociedad weinig van. De IJslander wordt voor acht miljoen euro overgenomen door de Baskische club, maar maakt de hoge verwachtingen nog niet waar. De 26-jarige aanvaller komt in vijftien competitiewedstrijden voor de ploeg van de Engelse trainer David Moyes vooralsnog niet tot scoren. In het bekertoernooi is hij wel twee keer trefzeker voor Real Sociedad.
Volgens Iain Rogers, Spaans sportcorrespondent voor persbureau Reuters, is Finnbogason simpelweg niet goed genoeg voor de Spaanse competitie. ,,Ik denk dat hij het niet in zich heeft om de stap naar La Liga te maken", zegt hij. Zo succesvol als de eredivisietopscorer aller tijden van Heerenveen in Fryslân is, zo vruchteloos is de eerste periode van de IJslander in Spaanse dienst.
Rogers is het vertrouwen in Finnbogason echter nog niet helemaal kwijt. ,,Moyes is een gedegen coach. Wellicht lukt het hem om er meer uit te halen. Maar hij mist snelheid en kwaliteit. Ook lijkt hij weinig zelfvertrouwen…
Meer lezen? Koop het Friesch Dagblad van vandaag of bekijk onze e-paper op www.deibled.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties