Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiovrijdag, 16 januari 2015

Eigen muntstelsel geeft dorp impuls
Raerd - Tom Vellinga wil met partnerdorpen in Nederland lokale munten introduceren. Zo'n munt stimuleert volgens Vellinga de lokale economie. ,,Het maakt mensen bewust van de rol van geld. Besteed je het in eigen dorp of regio, dan profiteren daar lokale ondernemers van en uiteindelijk de hele gemeenschap. Want als er meer geld uit een dorp of regio verdwijnt dan er binnenkomt, verarmt een regio."
Bovendien is het ook goed voor het milieu. ,,In het eigen dorp kopen betekent minder reizen. En lokale producten kopen betekent minder heen-en-weer gesleep.
Een eigen muntstelsel opzetten is niet zo simpel en daarom werkt NDD samen met de Social Trade Organisation (STRO, voorheen Strohalm). Henk van Arkel van STRO is al jaren bezig met alternatieven voor het huidige geldsysteem. ,,Geld is de organisator van de samenleving. Maar wat zie je? Er is in de zorg werk te over, maar door bezuinigingen worden mensen ontslagen die vervolgens met een uitkering thuis zitten. Dan doet het geld zijn taak niet goed. We geven iedereen de schuld van de crisis, de werkloosheid en bezuinigingen, maar het begint bij ons geldsysteem."
Door het monopolie op de geldschepping komt volgens Van Arkel geld als rente-eisende schuld in omloop, wat funest is voor de economie. ,,In onze 'normale' economie bepalen beschikbaarheid en de prijs van geld het gedrag van bedrijven. De prijs van producten die we kopen bestaat voor 20 tot 40 procent uit rentekosten. Zo'n 30 procent van de geproduceerde waarde gaat dus via die rentekosten naar de kleine groep van rijksten. Om te voorkomen dat de rest verarmt, is economische groei nodig. Zonder groei stort de economie in. Maar ongeremde groei bedreigt tegelijk de leefbaarheid van de aarde."
Lees het hele verhaal op de pagina Better in de papieren krant van 16 januari 2015

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties