Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiovrijdag, 16 januari 2015

Friezen zijn de afgelopen vijf jaar duurzamer gaan leven
Leeuwarden - De ecologische voetafdruk van de Friese bevolking daalde de afgelopen vijf jaar met 0,37 hectare. In 2009 verbruikte de gemiddelde Fries voor zijn leefstijl 4,46 hectare, afgelopen jaar was dat 4,09. Dit werd gisteren bekend gemaakt bij de heropening van het vernieuwde pand in Leeuwarden van de Friese Milieufederatie (FMF). Volgens Simon Bijlsma van de FMF een prachtig resultaat. ,,Tel je die winst van alle Friezen van 24 jaar en ouder bij elkaar op, dan beslaat dat meer dan de helft van het grondgebied van Fryslân."
De meeste winst werd geboekt door lagere consumptie van vlees en zuivelproducten. Dat hangt deels samen met de economische crisis, lichtte Bijlsma desgevraagd toe. ,,Maar ook een campagne als Oars Ite heeft daaraan bijgedragen. Steeds meer mensen zijn zich dankzij Oars Ite bewust geworden wat bijvoorbeeld de impact is van het eten van vlees op het milieu, en zetten daarom niet meer elke dag een stukje vlees op tafel."
Juist Oars Ite was een van de projecten die milieugedeputeerde Sietske Poepjes afgelopen zomer bij een brainstormmiddag over provinciale duurzaamheidsthema's als minder succesvol bestempelde en waaruit wat haar betreft de stekker kon worden getrokken. Bijlsma herkende zich niet in haar conclusie. ,,Bij een bijeenkomst als de Nazomerfair was er voor de stand van Oars Ite heel veel belangstelling. Mensen krijgen oog voor lokaal voedsel, seizoensproducten en alternatieven voor vlees. En er wordt ook minder eten weggegooid."
Lees het hele verslag in de papieren krant van 16 januari 2015

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties