Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiodinsdag, 24 juni 2014

Spinazie voor NamibiŽrs dankzij Friese scholieren
Drachten De tweedejaarsscholieren van CSG Liudger in Drachten zijn er wekenlang mee bezig geweest: hoe kunnen inwoners van de Namibische stad Gobabis op een makkelijke manier groente en fruit verbouwen? Een 'vierkantemetertuin' bleek een simpele, doch effectieve oplossing.
,,Een aantal jaren geleden is de gemeente Smallingerland gaan samenwerken met Gobabis, een stad in het Afrikaanse land NamibiŽ", vertelt Albert Scheffer, ondersteunend medewerker van het project. ,,Het doel van onze samenwerking is het realiseren van maatschappelijke projecten vanuit de gemeente. Dat kan hulp zijn bij financiŽn, maar ook het overdragen van kennis op het gebied van voeding", legt Scheffer uit. ,,Het tuinproject van CSG Liudger past hier prima bij, omdat gezonde voeding in een land als NamibiŽ niet vanzelfsprekend is. Het is voor de mensen daar lastig om groenten te verbouwen, daarom wordt er veel geÔmporteerd. Maar dat heeft tot gevolg dat groente voor de meeste inwoners van NamibiŽ niet te betalen is", zegt hij.
Loek Mulschlegel, docent aan het Technasium van Liudger, is blij met de opdracht die zijn school van de gemeente Smallingerland kreeg. ,,In de eerste plaats willen we het technisch onderwijs binnen onze school stimuleren. Dit project past daar heel erg goed bij. Daarnaast vinden wij tweetalig onderwijs belangrijk: bij dit project konden we volop het Engels gebruiken, naast het Nederlands", zegt Mulschlegel. ,,De scholieren zijn de opdracht aangegaan als ware landbouwkundigen. Ze hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar NamibiŽ: wat eten ze daar, hoe is het klimaat, wat kun je er verbouwen? Via de mail hebben de scholieren inwoners van Gobabis ondervraagd", legt hij uit. ,,Daaruit kwam naar voren dat een vierkantemetertuin een goed idee zou zijn voor de inwoners, omdat ze daarin gemakkelijk groenten en kruiden kunnen verbouwen. Met omgekeerde houten pallets zijn ze vervolgens aan de slag gegaan, met als resultaat echte kruiden- en groentetuinen. Een paar leerlingen hebben er zelfs een bevloeiingssysteem bij bedacht", zegt hij. ,,De scholieren hebben hun project zelf gepresenteerd via een Youtubefilmpje, in het Engels. Binnenkort komt alles op een website. We hopen dan ook dat er leuke reacties uit NamibiŽ komen."

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties