Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Hoofdartikelwoensdag, 4 juni 2014

Rumoer redt vrije artsenkeuze deels
Heeft een burger in Nederland het recht om een arts of andere leverancier van medische zorg te kiezen? Die vraag lijkt gemakkelijk te beantwoorden: natuurlijk heeft de burger dat recht. Maar zo simpel is het niet. De zorgverzekeraars hebben in de praktijk al veel macht en de minister van volksgezondheid wilde die macht vergroten. Dat zou leiden tot beperking van de artsenkeuze.
In de samenleving, de medische wereld en in de politiek is met kritiek en zorg gereageerd op de plannen van de minister. De organisatie voor apotheekhoudende huisartsen deed zelfs een oproep tot werkonderbreking.
De minister heeft ingezien dat haar plannen te veel verzet oproepen en heeft een uiterst curieuze oplossing bedacht: een goedkope polis die de zorgverzekeraar alle mogelijkheden biedt om ‘eigen’ zorgverleners te kiezen, met wie ze goede ervaringen hebben en met wie ze – goedkope – contracten kunnen afsluiten. Bestaande polissen blijven bestaan: de zogeheten naturapolis waabij de verzekerde zelf een deel van de kosten betaalt als die naar een zorgverlener gaat waarmee de verzekeraar geen contract heeft; en de restitutiepolis die volledige keuze vrijheid biedt voor de verzekerde. De laatste verzekering is de duurste.
De introductie van de nieuwe polis is een poging van de minister om de kosten in de hand te houden. Ze denkt dat de nieuwe polis veel geld kan opleveren – hoe meer mensen voor deze goedkope polis kiezen, hoe meer geld er wordt bespaard. Deze opvatting betekent feitelijk da de minister vindt dat huidige contractpartners van de verzekeraars te veel geld krijgen voor hun diensten, en/of dat die zorgverleners hun werk niet goed doen. Dat is een merkwaardige opvatting van een minister die voldoende instrumenten heeft om de kwaliteit van de zorgverleners ‘in de hand’ te houden; denk alleen aan de inspectie. In werkelijkheid heeft ze onvoldoende grip op wat er in de zorg gebeurt. Ze zegt: de nieuwe polis is een mogelijkheid voor mensen die niet meer voor slechte of ondoelmatige zorg willen betalen.
De minister is kennelijk niet in staat om op eigen kracht de zorg in te richten zoals ze wil en geeft de zorgverzekeraars nog meer macht dan die al hebben.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

hoofdartikel
Familieberichten
Advertenties