Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiovrijdag, 28 maart 2014

Drachten wordt Dada-centrum
Drachten | Museum Dr8888 in Drachten heeft het complete Holland Dada archief van schrijver, dichter, essayist en kunstcriticus K. Schippers cadeau gekregen. Dat heeft een woordvoerder van het museum gisteren gemeld. De schenking is voor het museum ,,een belangrijke uitbreiding” voor zijn kenniscentrum over Dada en De Stijl.
Het archief bevat het complete vooronderzoek dat K. Schippers (pseudoniem van Gerard Stigter) deed voor zijn boek Holland Dada uit 1974. In dat boek reconstrueert de schrijver het programma van de Dada-tournee, een reeks dadaďstische voorstellingen die in 1923 werd gehouden door kunstenaars Theo en Nelly van Doesburg, Kurt Schwitters en Vilmos Huszár. Ook andere vertegenwoordigers van het dadaďsme komen aan bod, onder wie Thijs en Evert Rinsema, H.N. Werkman en Paul Citroen. Van het boek verscheen in 2000 een tweede, herziene druk. Het archief bevat ook brieven en interviews die niet in beide drukken van het boek verschenen.
De collectie is inmiddels geďnventariseerd en gecategoriseerd door dr. Thijs Rinsema jr. Het komend jaar gaat Museum Dr8888 fondsen aanschrijven om geld bijeen te brengen zodat het archief kan worden gedigitaliseerd en zo wereldwijd toegankelijk wordt voor onderzoek.
Vanwege de schenking wordt van 12 april tot en met 1 juni de expositie Holland Dada gehouden. Daarin zijn brieven, krantenknipsels en foto’s uit het archief te zien, naast kunstwerken van onder anderen Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, Paul Citroen, H.N. Werkman, Otto van Rees en Thijs en Evert Rinsema.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties