Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2014

Orkaan van kritiek: World Vision komt terug op besluit
Washington | Nog geen twee dagen na de aankondiging dat de Amerikaanse tak van World Vision ook homoseksuele werknemers accepteert die getrouwd zijn met iemand van hetzelfde geslacht, is het besluit weer ingetrokken.
Het leek - en was - een gigantische stap voor christelijk Amerika. Een van de bekendste en grootste christelijke hulporganisaties die een lans breekt voor het homohuwelijk. Doel: een symbool van eenheid uitstralen naar de kerken en christenen in de VS. De laatste dagen gebeurde het tegenovergestelde.
De directie van de organisatie zegt nu dat afstand nemen van het gezag van de Bijbel niet de bedoeling was. Het homobesluit bleek averechts te werken en nu heeft World Vision USA besloten het terug te draaien. ,,In plaats van meer eenheid te creëren - onder christenen - hebben we voor meer verdeeldheid gezorgd. Dat was niet de bedoeling’’, aldus directeur Richard Stearns. De organisatie gaat diep door het stof. ,,Ons bestuur heeft vastgesteld dat de beleidswijziging die we wilden maken fout was. We geloven dat onze World Vision-donateurs mee hebben geholpen om dat in te zien. We vragen vergeving voor de door ons gemaakte fout.’’
Franklin Graham, zoon van de befaamde prediker Billy Graham en de hoogste man van de hulporganisatie Samaritan’s Purse sprak eerder deze week van ,,een goddeloos besluit’’. ,,Het is helder: World Vision gelooft niet meer in de Bijbel.”

Giftenkraan

De ook in Nederland bekende theoloog John Piper noemde het nieuwe homobeleid van World Vision ,,een tragische ontwikkeling”. Hij sprak de hoop uit dat de organisatie ,,tot schuldbelijdenis komt en terugkeert naar de Bijbelse normen”. Dat is nu gebeurd. Ook omdat de giftenkraan dichtging bij velen. World Vision in de VS haalt ieder jaar een miljard dollar aan giften op. Stearns erkent dat er vooraf niet goed geluisterd is naar donateurs. ,,Als ik het nog een keer over kon doen, zou ik meer christelijke leiders geconsulteerd hebben.’’
De afgelopen dagen zeiden met name begunstigers uit evangelicale en pinksterkring hun sponsorschap voor kinderen van World Vision-projecten op als protest. Stearns geeft geen cijfers hoeveel dat er zijn.
Ook de Assemblies of God - een van de snelst groeiende de kerken in de VS - riep de achterban op om de giften stop te zetten. In plaats daarvan zou gekozen kunnen worden voor ‘evangelicale organisaties die wel vasthouden aan de Bijbelse principes’. De teneur was helder.
Het nieuwe besluit van World Vision heeft wederom geleid tot veel reacties. Sommigen zijn blij dat de organisatie op de bijbelse schreden is teruggekeerd.
Anderen zijn nu juist teleurgesteld. ,,Ik had gehoopt dat World Vision de weg zou banen voor andere para-kerkelijke organisaties door het juiste te doen en huwelijken van mensen van hetzelfde geslacht te eren. Nu heeft de traditie gezegevierd: geef ons het recht terug om te discrimineren!’’, aldus Kathy Baldock in een reactie, die vervolgens uitvoerig een bijbelstudie uiteenzet waar hetero’s en homo’s volgens de Schrift gelijkwaardig zijn.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties