Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 28 maart 2014

Hartelijk bezoek Obama aan paus Franciscus
Vaticaanstad | De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren in het Vaticaan bijna een uur gesproken met paus Franciscus. ,,Het is een grote eer. Ik ben een groot bewonderaar van u’’, zei Obama toen hij de paus de hand schudde. ,,Veel dank dat u mij wilt ontvangen.’’
De twee staatshoofden wisselden geschenken uit en spraken elkaar veel langer dan gebruikelijk bij de privé-audiënties met de paus. Obama kwam omgeven door draconische veiligheidsmaatregelen met een konvooi van zeker twintig auto’s naar Vaticaanstad. Daar stond de erewacht, de Zwitserse Garde, klaar. Aartsbisschop Georg Ganswein begeleidde het Amerikaanse staatshoofd naar de zaal waar de paus hem verwelkomde. Franciscus gaf hem twee medaillons en een exemplaar van zijn apostolische exhortatie Evangelii Gaudium (De vreugde van het Evangelie) Deze werd geschreven door Franciscus naar aanleiding van de Bisschoppensynode over nieuwe evangelisatie. Obama zegde toe die mogelijk te gaan lezen in het Oval Office en dat het hem ,,kracht mag geven’’ bij diepe frustraties. ,,Dat hoop ik’’, was de reactie van de kerkvorst.

Tegenbezoek

Obama nodigde de paus ook uit om naar Washington te komen. ,,Dan kunt u onze tuinen zien.’’ ,,Waarom niet’’, grapte de paus. Hij had van de Amerikaanse president een kist met zaden gekregen van groenten en fruit die groeien in de tuin van het Witte Huis. Mogelijk kan de kerkvorst volgend jaar die belofte al nakomen, want in 2015 is in Philadelphia de World Congress of Families. Pausen hebben dit evenement vijf van de zeven keren bezocht. In 2009 was het congres in Amsterdam en toen ontbrak paus Benedictus XVI. Maar de huidige paus heeft het onderwerp families en gezinnen hoog op zijn agenda staan.
Obama ziet de paus als een bondgenoot in de wereldwijde strijd tegen armoede en inkomensongelijkheid gaf hij in diverse interviews aan. ,,Door zijn morele autoriteit, krijgt iets enorm gewicht als de paus hier iets over zegt. We zijn het niet over alles eens, maar zijn stem is er eentje die de wereld moet horen’’, aldus de president in de Italiaanse krant Corriera della Sera.
Het is niet voor eerst dat Obama het Vaticaan bezoekt. In juli 2009 werd hij er ontvangen door de toenmalige paus Benedictus XVI. Obama is niet rooms-katholiek, maar is naar eigen zeggen in de loop van zijn leven een overtuigd christen geworden. Hij was van 1992 tot 2008 verbonden aan een Afro-Amerikaanse protestantse kerk in Chicago.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties