Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zondag 24 juni

Regiovrijdag, 7 februari 2014

Verpauperde huizen aan Bildtdijken plat
Westhoek | De langste straat van Nederland krijgt een beter aangezicht. De gemeente het Bildt wil de veertien slechtst onderhouden huizen aan de Oude en Nieuw Bildtdijk aankopen en renoveren of slopen. De gemeente heeft daarvoor een miljoen euro provinciesubsidie gekregen en legt er zelf nog eens een miljoen bij.
De Oude en Nieuwe Bildtdijk zijn samen veertien kilometer lang. Aan die ruim vijfhonderd jaar oude dijken staan enkele huizen te verkrotten. Die tasten volgens wethouder Nel Haarsma de leefbaarheid aan. ,,En ze zorgen voor waardevermindering van omringende huizen, dat is niet goed. Het is toch ook ons erfgoed.”
Uit een inventarisatie van de 510 huizen aan de beide straten bleek dat veertien huizen in dermate slechte staat zijn, dat ze direct aangepakt zouden moeten worden.
Sommige van die verpauperde panden staan leeg, andere zijn nog bewoond. De gemeente moet nog met de eigenaren om tafel. Afhankelijk van hun wensen kunnen er oplossingen worden bedacht. Sloop en nieuwbouw op dezelfde locatie is ook mogelijk.
Het Bildt wilde ook graag verkeersmaatregelen nemen op de smalle Oude- en Nieuwebildtdijk en Zwarte Haan, het buurtschap aan het begin van de Waddenzee, aantrekkelijker maken voor recreatie. Het geld ontbreekt echter voor uitvoering van die plannen. Voor het opknappen van de slechtste woningen bleek deze week wel een bijdrage te krijgen van de provincie. Voorwaarde is dat het geld de werkgelegenheid en leefbaarheid ten goede komt.
Volgens Haarsma is de opknapbeurt van de Bildtdijken vergelijkbaar met een renovatieplan uit de jaren tachtig. Ook toen zijn er verwaarloosde huizen opgeknapt met behulp van subsidies.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties