Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economievrijdag, 7 februari 2014

Passenheim Modestad plotseling failliet
Goos Bies
Wolvega | Kledingzaak Passenheim Modestad in Wolvega vraagt vandaag een faillissement aan. Het veertig jaar oude bedrijf, een van de grootste modezaken van Noord-Nederland, breidde zeven jaar geleden nog fors uit. De crisis heeft de zaak de das om gedaan, zegt mede-eigenaar Mient Hamstra. ,,Het is puur de crisis: zonder consumenten geen omzet.”
Het faillissement van Passenheim komt uit de lucht vallen. Begin deze week begon de aan de Heerenveenseweg gesitueerde zaak weliswaar al een opheffingsuitverkoop, maar dat was met de bedoeling op een andere locatie verder te gaan. Volgens de bank zaten daar echter te veel juridische haken en ogen aan. In goed overleg is toen besloten een faillissement aan te vragen. De bank heeft meteen beslag op het pand gelegd, en de winkel is gisteren per direct op slot gezet. Dertien personeelsleden zijn vooralsnog hun baan kwijt. Wat er verder gebeurt is aan de curator.
Van een doorstart zal geen sprake zijn, en alsnog op een andere plek verder gaan met de kledingwinkel ook niet, zegt Hamstra. ,,Nee, het is nu echt over en sluiten. Al zeg ik dat wel in de emotie van dit moment.”
Passenheim Mode bestond veertig jaar. Dertig jaar geleden verhuisde de zaak, die in Noord-Nederland toonaangevend werd op het gebied van mannenmode, naar de huidige locatie aan de Heerenveenseweg. Zeventien jaar geleden nam dochter Dorris Passenheim de onderneming over van haar ouders. In 2007 investeerden Passenheim en Hamstra nog drie miljoen euro in de modezaak. Die werd uitgebreid met een damesafdeling en het modehuis ging zich ook meer op jongeren richten. Er is een pand bijgebouwd, het vloeroppervlak werd verdubbeld van ruim 1200 tot 2500 vierkante meter. Passenheim had destijds liever op het Wolvegaster bedrijventerrein De Plantage nieuwbouw gepleegd, maar de provincie stond detailhandel op die plek niet toe.
,,En toen brak in 2008 de crisis uit”, zegt Hamstra. ,,We hebben zeven jaar gevochten, maar we hebben het niet gered.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties