Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Economiezaterdag, 28 december 2013

Pingjumers ambassadeur van trappistenbier
Hans (59) en Judith (62) Trappenburg verhuisden in 2000 van Bussum naar Pingjum. Een hele overstap, van de drukke Randstad naar het rustige Friese platteland. Hun café, De Hollandse Kus, mag in 2014 voor de zevende keer op rij het predicaat Orval Ambassadeur dragen.
Klaas Jan van Dellen
Via een vriend hoorden we van een café dat te koop stond in Pingjum”, zegt Judith. ,,Ik ben zelf van Friese afkomst en we zagen dit als een mooie kans. Het café was een bouwval. We zijn jaren bezig geweest om alles op te bouwen.” ,,Eigenlijk zouden we het daarna direct weer verkopen, maar inmiddels zijn we zo ingeburgerd dat we hier niet meer weg willen”, vult Hans aan.
U bent voor het zevende jaar op rij gekozen tot Orval Ambassadeur, gefeliciteerd!
,,Dank u. Eerlijk gezegd zouden we niet eens naar de uitreikingsceremonie gaan. Het is ruim vijfhonderd kilometer rijden. De prijs wordt namelijk uitgereikt in de abdij Notre-Dame d’Orval bij het Zuid-Belgische dorp Villers-devant-Orval. We hadden op de dag van de uitreiking een afspraak. Daarom hadden we vrienden gevraagd of zij wilden gaan. Maar op de dag voor de uitreiking belde de importeur. Hij verklapte tussen neus en lippen door dat wij de prijs weer hadden gewonnen. Toen moesten we natuurlijk wel.
Het is een grote erkenning voor ons. We mogen voor het zevende jaar op rij het predicaat Orval Ambassadeur dragen. Er zijn vijfendertig ambassadeurs van Orval in Nederland. Twee daarvan zijn in Fryslân. Wereldwijd zijn er zo’n driehonderd ambassadeurs, dat zegt wel wat over de exclusiviteit. Je wordt voorgedragen door de importeur. Dan komt er een mystery guest langs om je café te beoordelen. We zijn dan ook heel blij dat we voor 2014 het predicaat mogen dragen.”
Orval, wat is dat precies?
,,Orval is een Belgisch bier dat op traditionele wijze wordt gebrouwen in de abdij Notre-Dame d’Orval. Vandaar de naam Orval. Het bier stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. De paters in het klooster brouwen het zelf, in hun eigen brouwerij. Orval wordt op een traditionele manier gemaakt. Daarnaast onderscheidt het zich door zijn eigen smaak. De suikers vergisten, daardoor wordt het geen zwaar bier. Ook diabetici mogen het drinken. Het is een beetje bitter en droog en blijft jaren houdbaar. Hoe ouder het bier, hoe lekkerder het is. Na het vergisten van de suikers wordt het wat zoeter. Eerlijk gezegd vonden we het eerst niet te drinken. Maar vier glazen verder wil je niet anders meer. Het is echt van bijzondere kwaliteit. Jongeren drinken het ook. Speciale bieren zijn sowieso in opkomst.”
U zult vast een gezellige prijsuitreiking hebben gehad.
,,Natuurlijk. We maken er altijd een gezellige dag van. Je staat om half elf ’s ochtends al met een glas Orval in je handen. Dat gaat de hele dag door. De prior van het kloostergezelschap spreekt de mensen aan het begin van de dag eerst toe. Dat doet hij in verschillende talen. Je kunt het een beetje vergelijken met de paus. Een soort ‘bedankt voor de bloemen’, maar dan anders. Zonder gekheid: hij heet ons welkom. Dan gaan we lunchen en ’s avonds is het dik feest. Het is erg gezellig. We boeken dan ook altijd een hotel, want om die vijfhonderd kilometer op dezelfde dag ook weer terug te rijden wordt ons toch een beetje te gortig.”
Ik begrijp dat ik bij u ook bieren kan proeven?
,,Jazeker. Bij ons kun je verschillende bieren proeven, vijf om precies te zijn. Zo hebben we bijvoorbeeld Schotse en Belgische bieren, maar ook een fruitbier dat geproefd kan worden. Het proeven gebeurt tijdens de proeverijen uit kleine glaasjes. We hebben daarnaast dikwijls personeelsuitjes, vrijgezellen- en familiefeesten. Mensen kunnen bieren kiezen die ze willen proeven. Daarnaast kunnen ze hier natuurlijk lekker eten. We maken alles zelf. Onze saté mag volgens de klanten nooit meer van de menukaart verdwijnen. Ook het menu met zelfgerookte vis vindt gretig aftrek. Ons motto is niet voor niets: zij kookt, hij stookt en zij rookt.”
Ah, ik begrijp het al. U maakt zelf drank?
,,Wij maken zelf drank ja. Daar zijn wel al jaren mee bezig. Eerst op kleine schaal, want om te mogen stoken moet je aan allerlei voorwaarden voldoen. Ken je de tv-serie Moonshiners op Discovery Channel? Nou, daar leek het wel wat op. Je hebt natuurlijk een vergunning nodig, anders ben je illegaal bezig. Toen dat allemaal geregeld was, zijn we begonnen met het maken van onze eigen drank. We stoken in twee ketels. Zo maken we Pingjumer beerenburg, Trappenburg likeur en Limoncello Subito. De Limoncello is een citroenlikeur en die is heel populair. Niet alleen hier hoor! Ook in de Randstad is het niet aan te slepen. Het is een aperitiefje, voor bijvoorbeeld na de maaltijd. Joop Braakhekke, de bekende kok, komt zelfs persoonlijk vanuit Amsterdam hiernaartoe om Limoncello te kopen. Hij serveert het in zijn eigen restaurant. Ook de jeugd vind het lekker, vooral in de zomer. Een fles kost vijftien euro. Er zit ook statiegeld op. Als je de fles terugbrengt, krijg je 1,50 euro retour.”
Wat zijn uw plannen voor het nieuwe jaar?
,,Als eerste hebben we het de komende dagen natuurlijk nog druk. Met oud en nieuw houden we een feest met als thema de sixties. Onze klanten mogen dan verkleed langskomen. Uiteraard gaan dan de voetjes van de vloer. Verder is hier altijd supersoos en binnenkort staan we weer op een aantal markten. Daar verkopen we onze beerenburg en likeuren. Verder gaan we workshops distilleren organiseren, want daar is inmiddels veel vraag naar. Dat gaat we de komende tijd voorbereiden. We houden onszelf de komende tijd wel bezig.”
* www.dehollandsekus.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties