Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 14 december 2013

Retraitecentrum De Spil verhuist klooster Maarssen
Giessenburg | Christelijk retraitecentrum De Spil verhuist met ingang van januari van Giessenburg naar landgoed Doornburgh van de Emmauspriorij te Maarssen. Het kloosterterrein, dat uit meerdere gebouwen bestaat, wordt bewoond door de zusters kanunnikessen van het Heilige Graf. De Spil zal op het terrein ‘Het Koetshuis’ gaan gebruiken.
Na ruim twintig jaar aanwezigheid in Giessenburg is De Spil op zoek gegaan naar een nieuw onderkomen dat meer ruimte biedt dan de huidige locatie en een meer centrale ligging heeft, vertelt Maarten Goossensen van het coördinatieteam. ,,We zijn zeer verheugd met deze historierijke lokatie die in het hart van Maarssen ligt. Het Koetshuis staat direct bij de entree van het landgoed en grenst aan een prachtig park van zeven hectare, dat ook toegankelijk is voor de gasten van De Spil.”
Vrijwilligers zijn op dit moment bezig om het pand gereed te maken. ,,De staat van het Koetshuis is heel goed. Het is ruim en biedt plaats aan veertien gasten. Het pand in Giessenburg was wat verouderd. Dit voldoet aan de eisen van de tijd, met wat meer douches en toiletten, en een wastafel op de kamers.”

Kapel

Een ruimte op de benedenverdieping is ingericht als kapel. ,,De kapel met de dagelijkse vieringen (’s morgens, ’s middags en ’s avonds) is een van de pijlers van De Spil. De Spil positioneert zich ‘tussen herberg en klooster’. Deze locatie past daar heel goed bij.”
De zusters zijn blij met de komst van De Spil, vertelt Goossensen. ,,Ze zijn nog slechts met elf en er is geen nieuwe aanwas. Daarom hebben ze besloten om het Koetshuis te verhuren.”
Andersom is De Spil blij met de Emmauspriorij ,,omdat zij de sfeer uitademt van een rijkdom aan spirituele bronnen van de zusters kanunnikessen van het heilige graf”. ,,Deze bronnen gaan via Augustinus terug op het vroege christendom.”
De Spil werd zo’n twintig jaar geleden opgericht door Victor van Heusden. Hij ging een paar maanden geleden met pensioen. Sindsdien wordt het retraitehuis geleid door een coördinatieteam van zes mensen. Daarnaast zijn er tientallen vrijwilligers die meewerken aan de retraites.
De Spil is doordeweeks open voor individuele retraites waarbij de maaltijden en drie dagelijkse gebedsmomenten in de kapel het ritme van de dag vormen. In de weekenden worden er themaretaites aangeboden.
Zo is er in het weekend van 10 januari een themaretraite over De vrijgevige God, naar aanleiding van het gelijknamige boek van Tim Keller.
* www.retraitecentrum.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties