Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodonderdag, 14 november 2013

Snel internet op afgelegen plek blijf prijzig
Leeuwarden | Het aanleggen van glasvezel in de ‘witte’, onrendabele gebieden zal een afnemer ook in de toekomst al snel tweeduizend euro aan eigen bijdrage kosten. De provincie Fryslân zou honderd euro willen subsidiëren vanuit het Breedbandfonds. Voor de rest van het bedrag kan de gebruiker dan een zachte lening krijgen bij de provincie. Desondanks zal hij tien jaar lang 14,50 tot 19,50 euro per maand méér kwijt zijn aan snel internet dan een glasvezelklant in de stad.
Voor een deel van Provinciale Staten is de voorgestelde subsidieregeling wat te mager. De PvdA vreest dat een te hoge eigen bijdrage zal leiden tot een teleurstellend aantal deelnemers aan het project om overal snel internet beschikbaar te stellen, zo bleek gisteren bij de commissievergadering Boarger en Mienskip. En als te weinig van de 32.700 bewoners en bedrijven in de witte gebieden meedoen, wordt het voor de overblijvers nóg duurder. Ook een andere coalitiepartij, FNP, heeft ernstige zorgen over de wat de gebruikers zelf moeten betalen.
Voor partijen als SP en Friese Koers was dit reden om te pleiten voor het volledig financieren van de aanleg van de glasvezel. Dat zou de provincie meer dan zeventig miljoen euro kosten. Bij een subsidie van honderd euro is de provincie niet meer dan 3,2 miljoen euro kwijt.
Gedeputeerde Sietske Poepjes verzekerde de Statenleden dat de meeste mensen in de witte gebieden in zullen stappen, als ze honderd euro en een lening krijgen. Een enquête zou dat hebben uitgewezen. De insprekers, Eelke Nutma – namens de bewoners van het buitengebied – en burgemeester Johanneke Liemburg van Littenseradiel, betwijfelden die uitkomst. Zij vinden dat er een veel grotere bijdrage nodig is, en dat goed internet een voorwaarde is voor leefbaarheid op het platteland.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties