Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiovrijdag, 3 mei 2013

Bewijs: omstreden gif imidacloprid doodt ook onschadelijke insecten
Wybe Fraanje
Leeuwarden | In en om het oppervlaktewater van boerenpercelen waar het landbouwbestrijdingsmiddel imidacloprid wordt toegepast, leven beduidend minder insecten dan rond vergelijkbare percelen waar dat middel niet wordt gebruikt.
Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit Utrecht. Tot nu toe was er alleen een sterk vermoeden dan dit middel, uit de familie der neonicotinoïden, schadelijk is voor zowel schadelijke als onschadelijke insecten. Het Europees Parlement stemde maandag in met een tijdelijk verbod van twee jaar op dit middel, plus nog twee andere neonicotinoïden. In die tijd wordt bezien wat de gevolgen zijn voor honingbijen. Als het middel schadelijk is voor wilde insecten, is het ook schadelijk voor honingbijen. Het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek in Tersoal werkt aan een wetenschappelijke publicatie over de gevolgen voor honingbijen van imidacloprid in het oppervlaktewater.
Utrechts onderzoek bewijst nu dat het schadelijk is. Jeroen van der Sluis, docent Nieuwe Risico’s aan de Utrechtse universiteit: ,,Dit insecticide is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.”
Imidacloprid, een systemisch middel waarin de zaden van onder meer maïs en koolzaad ondergedompeld worden, is in ruim tien jaar tijd uitgegroeid tot het meest gebruikte insecticide ter wereld. Er wordt jaarlijks 20.000 ton geproduceerd en toegepast om plaaginsecten te bestrijden.
Ook de populatie van insecten en ongewervelden in het oppervlakte water gaat echter sterk achteruit dankzij imidacloprid. De onderzoekers hebben voor het eerst meetgegevens van de waterschappen over een lange periode naast elkaar gelegd. ,,We zien een sterk verband tussen de normoverschrijding van imidacloprid in het oppervlaktewater en de verminderde aanwezigheid van aquatische insecten zoals libellen, waterjuffers, eendagsvliegen, vedermugjes, tweevleugelige insecten en van slakjes en schaaldiertjes”, aldus Van der Sluis. ,,Tot onze verbazing vonden we dat er één soortgroep is die voordeel lijkt te hebben van het gif: hoe meer imidacloprid, hoe meer watermijten er blijken te zijn.”
Op bijna de helft van het aantal plekken waar de afgelopen acht jaar in Nederland gemeten is zit te veel imidacloprid in het water. ,,Op die plekken vonden we gemiddeld drie keer minder ongewervelde diertjes dan in water dat wel aan de norm voldoet.”
De overheid heeft om het milieu te beschermen maximaal toegestane concentraties van allerlei landbouwbestrijdingsmiddelen vastgesteld, waaronder imidacloprid. Uit het Utrechtse onderzoek blijkt dat deze normen al jaren lang fors worden overschreden. Sommige metingen gaven aan dat de concentratie imidacloprid in het oppervlaktewater 25.000 keer boven de norm was. ,,In dat slootwater zat zoveel insecticide dat je het zo zou kunnen gebruiken als luizenverdelgingsmiddel. Een bij of hommel die er van zou drinken zou binnen een dag overlijden.”
Nu er een tijdelijk verbod op imidacloprid is, stappen boeren massaal over op thiacloprid, een andere neonicotinoïde.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties