Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdinsdag, 5 maart 2013

In het wielrennen is mythe mooier dan de waarheid

Soms is het beter om ergens het zwijgen toe te doen. De waarheid voor je houden en de mythe rond een bepaalde gebeurtenis te laten voortleven. Dat moet ex-wielrenner Lon Lemiers, die al 25 jaar een teruggetrokken leven leidt op het Franse platteland, hebben gedacht toen een journalist onverwacht bij hem op de stoep stond. Hij wil een boek schrijven over Lemiers wielerleven en dan met name over zijn kortstondige loopbaan als professional.

Bert Kalteren
Dat is het thema van de wielerroman Over de keien van auteur Harmen Malderik. De succesvolle amateurwielrenner Lemiers, die al vele aanbiedingen heeft afgeslagen, besluit pas op dertigjarige leeftijd de overstap te maken naar de profs. Hij heeft zijn zinnen gezet op de klassieker Parijs-Roubaix met de oneindig vele kasseistroken. Daar wil hij zijn ware wielergezicht laten zien, maar aan de vooravond krijgt hij van ploegleider Cor de Greef te horen dat hij is gepasseerd voor de wedstrijd en zijn biezen kan pakken.
De volgende ochtend wordt hem echter gemeld dat hij toch moet starten vanwege de ziekte van een ploeggenoot. Hoewel de voorbereiding niet optimaal is, of juist wel, krijgt hij de opdracht de koers hard te maken. Lemiers vliegt over de kasseien en lijkt op weg naar de zege. Totdat een val en een lekke band roet in het eten gooien. Lemiers moet lang wachten op een reservewiel en wordt achterhaald door een groep achtervolgers.
Het roept herinneringen op aan een moedeloze Hennie Kuiper, die in 1983 na een lekke band de wanhoop nabij is. Maar zelfs daarna kan Lemiers de klassieker nog winnen, maar hij laat de zege doelbewust lopen. Niet omdat de benen blokkeren, maar juist de hersenen. En wat is de rol van Jelena Kovacs, de dochter van een Parijse nachtclubeigenares die een Franse wielerploeg sponsort, en ploegleider De Greef in het hele verhaal?
Dat is precies wat de journalist graag wil optekenen uit zijn mond, maar daar heeft Lon Lemiers - wiens loopbaan vanwege een noodlottig ongeval abrupt is geindigd - geen trek in. De bijna-held van de keien heeft 25 jaar na dato geen zin om de onderste steen boven te halen. Er zijn journalisten die de waarheid proberen te achterhalen. In het wielrennen is een mythe mooier dan de waarheid. Daarom moeten we mythes in stand houden.
Het is een boek waarin je als lezer in de huid kruipt van Lemiers, waarbij je voortdurend wordt geconfronteerd met een zweem van onduidelijkheid die tal van vragen oproept. Die worden in de loop van de roman allemaal beantwoord, maar waardoor je gepakt wordt door het verhaal.
* Over de keien. Auteur: Harmen Malderik. Uitgeverij Aspekt. Prijs: 15,95 euro

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties