Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiozaterdag, 23 februari 2013

Atje Keulen-Deelstra (74) overleden
Jirnsum | In het Medisch Centrum Leeuwarden is gistermiddag Atje Keulen-Deelstra overleden. De voormalige Europees- en wereldkampioene allroundschaatsen overleed aan de gevolgen van een hersenstaminfarct. Ze is 74 jaar geworden.
Keulen-Deelstra kreeg het infarct donderdagmiddag. Ze raakte in coma en werd naar het ziekenhuis gebracht. Daar is ze niet meer bij kennis gekomen.
Atje Keulen-Deelstra werd op 31 december 1938 geboren in Grou. Ze groeide op in een boerengezin met vier kinderen, van wie zij de oudste was. Als meisje beoefende ze diverse sporten, waaronder turnen, atletiek en korfbal. Ze koos uiteindelijk voor de schaatssport en boekte successen als kortebaanrijdster. Daarna kwam ze bij de Friese selectie en later in de kernploeg. Voor een succesvolle carrière op de langebaan leek het echter te laat. Atje was in 1962 getrouwd met veehouder Jelle Keulen en samen kregen ze drie kinderen. Het combineren van het gezinsleven met een sportloopbaan viel niet mee; Atje moest hard vechten voor haar plek in de kernploeg.
In 1970 werd ze in Deventer Nederlands kampioene allround. Daarmee nam ze revanche op de KNSB die haar een jaar eerder te oud vond voor een plaats in de kernploeg. De Nederlandse titel luidde de ommekeer in. De schaatsbond kon niet meer om de Friezin heen en schreef Atje in voor de grote toernooien. Keulen-Deelstra werd in de jaren die volgden vier keer wereldkampioene allround en drie keer Europees kampioene. Bij de Olympische Spelen in het Japanse Sapporo veroverde ze in 1972 een zilveren en twee bronzen medailles.
Om dat te bereiken moest ze vaak op trainingskamp naar Davos en Inzell. Terwijl Atje in het buitenland aan haar conditie werkte, paste haar schoonmoeder in Jirnsum op de kinderen. Ook haar man steunde haar volledig. Niet onbelangrijk, want begin jaren zeventig was het ongebruikelijk dat een moeder zoveel op pad ging. Het leverde Atje ook wel kritiek op. ‘Het is sportverdwazing om zo door te gaan. U heeft een mooie taak thuis bij uw man en kinderen, daar is werk genoeg’, schreef een vrouw uit Dokkum aan de kampioene. Atje wist dat ze een bijzondere moeder was, maar een verzoek om deel te nemen aan de emancipatiestrijd legde ze vriendelijk naast zich neer. Daarvoor was ze veel te nuchter.
In 1974 stopte Atje met langebaanschaatsen. Ze stapte over op het marathonschaatsen en was daardoor veel vaker thuis bij haar gezin. Bij allroundkampioenschappen in Heerenveen was ze nog vaak op de tribune te vinden. De laatste jaren volgde ze het schaatsen vooral via de tv. ‘Dan kan ik het tenminste goed zien.’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 5


Reacties:

Ik ken Atje goed van het kortebaanschaatsen. Respect: wat zij op latere leeftijd in het allrounden nog heeft gepresteerd. De meeste huldigingen in Jirnsum heb ik bijgewoond. Maar ook heel veel respect ging in die tijd wat mij betreft naar haar schoonmoeder, die ervoor zorgde dat Atje dit nog kon doen.

line bouma, berlikum - maandag, 25 februari 2013


Een schok. Mooie en sportieve herinneringen korte baan. Bij de herintreding op de lange baan is wel gebleken hoe sterk Atje was. Alle waardering. De familie veel sterkte gewenst,
Femmy

F.Woltman-Groen, Giethoorn - maandag, 25 februari 2013


Misschien wel de grootste sportvrouw die we ooit hebben gehad.
Rust zacht Atje

Henk Bos, Westerbork - maandag, 25 februari 2013


Ben geschokt door het overlijden van deze geweldige sportvrouw,moeder en boerin !!!
Zij was in haar tijd de aller aller beste schaatster van de wereld.
We zullen en mogen haar nooit vergeten !!!!!
Rust in vrede.

Pop Heersema, Ten Boer - maandag, 25 februari 2013


Tja, deze week hoorde ik Atje's naam nog op de tv. Het was en is nog steeds een legende.
Wat Atje toen aan prestatie heeft neergezet, zonder alle hulp van moderne pakken en schaatsen, is fenomenaal !!!
Gelukkig zal haar naam nooit vergeten worden, en zijn er talloze film beelden van haar te vinden.
Atje maakte geschiedenis..... en dat is voor eeuwig.

Hans, Amersfoort - maandag, 25 februari 2013


regio
Familieberichten
Advertenties