Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportvrijdag, 1 februari 2013

Column | Dromen van het profvoetbal
Marco van der Heide
Eigenlijk staat m’n hele leven in het teken van voetbal. Zoals veel jongetjes wilde ik maar één ding: profvoetballer worden. Cambuur bood me een half jaar de kans op amateurbasis. Ik besluit om nog één keer alles op alles te zetten om m’n droom waar te maken. Ik ben nu 22. Dit is mijn laatste kans om profvoetballer te worden.”
Woorden van Johnny de Vries, in Fryslân DOK van 15 januari, met de veelzeggende titel De Lêste Kâns. Bij Cambuur speelt hij een half jaar op amateurbasis, met als doel een contract te verdienen. Dat zoiets met vallen en opstaan gaat, wordt in de reportage goed duidelijk.
De uitzending, die op YouTube terug te kijken is, geeft een mooi kijkje achter de schermen. Waar normaal de prestaties tijdens de wedstrijd onder een vergrootglas liggen, laat Omrop Fryslân datgene zien waar het leven van een voetballer nog meer om draait dan die negentig minuten op vrijdagavond.
Het zijn de details die het ’m doen. Johnny die in spanning afwacht of hij een hesje krijgt tijdens de laatste training bijvoorbeeld - een hesje dat symbool staat voor een basisplaats. Of de spanning op zijn gezicht in de catacomben net voor de wedstrijd.
Zoiets zal het publiek meestal ontgaan. De toeschouwers beoordelen negentig minuten voetbal. Daar ligt elk balcontact onder een vergrootglas en is er maar één ding dat telt: presteren.
Logisch ook. Op vrijdagavond worden de punten verdeeld. Maar deze reportage laat zien wat er verder bij komt kijken; omgaan met tegenslagen bijvoorbeeld, of de onzekerheid van een bestaan als voetballer zonder inkomen en zonder opleiding.
Goed voetballen en de rest komt vanzelf, zou je zeggen. Maar dat lijkt simpeler dan het is. Er zijn namelijk tientallen factoren van belang, waar je als speler niet altijd invloed op hebt: blessures, schorsingen, je huidige vorm, concurrenten, je directe tegenstander, keuzes van de trainer, geluk.
Uiteindelijk zul je het toch zelf moeten doen. Goed eten, goed slapen en vooral goed voetballen. Aan je zwakke punten werken, je lichaam goed onderhouden en elke dag beter willen worden.
Bij Johnny zat het mee. In een uitzending is te zien hoe hij een contract voor anderhalf jaar bij SC Cambuur tekent. Hij heeft zijn ‘lêste kâns’ gegrepen en is de komende anderhalf jaar waar hij als jongetje van droomde: profvoetballer.
* Marco van der Heide schrijft elke twee weken over zijn leven als profvoetballer bij Cambuur.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties