Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Geloof & Kerkvrijdag, 1 februari 2013

Een goed gesprek over seks gaat niet over wat wel of niet mag

Mensen enthousiast maken voor een goed gesprek over seks. Dat beoogt Arjet Borger met haar boek In gesprek over seks dat gisteren werd gepresenteerd. Nynke Dijkstra-Algra reageerde op het boek.

Nynke Dijkstra-Algra
Ik ben blij dat er een boek als dat van Arjet Borger verschenen is. Boeken over seksualiteit gaan in christelijke kring zo vaak over regels, over wat wel en wat niet ‘mag’. Jonge christenen zijn daar dan ook nogal mee bezig: wat zijn de regels, wat mag wel, wat mag niet. Als ik word gevraagd te komen spreken over seksualiteit voor een jongerengroep ligt de verwachting dan ook daar: mag je nu wel of niet met elkaar naar bed voordat je getrouwd bent? Bij volwassenen is het weer anders, daar gaan de gesprekken in de kerk de laatste jaren nogal eens over homoseksualiteit. En over echtscheiding. En ook daar weer de vraag: mag ‘het’. Zijn we voor of zijn we tegen?
Ik hoop vurig dat het anders kan en het boek van Arjet Borger geeft daar een aanzet toe wat mij betreft. Seks gaat over relaties. Laten we er dan ook zó over praten. Ik vermoed dat we de overtuiging delen, dat seksualiteit opbloeit in relaties van liefde en trouw. Wellicht is dát dan ook de manier waarop je erover zou moeten spreken: in de ontmoeting tussen mensen van vlees en bloed, en niet op een afstandje waarbij bij voorbaat vast staat wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Als je naar regels zoekt kom je in het boek van Arjet niet zo ver. Als je naar begrip zoekt, kom je veel verder. Daarbij gaat het ook over hormonen, en hoe die werken. En hoe die verschillend werken bij mannen en vrouwen. Voor mij deels nieuw en zeer informatief.
Als ik denk aan jonge mensen, aan gelovige jonge christenen, dan zijn er volwassenen nodig die op een open manier met hen in gesprek kunnen gaan. Zodat ze zich veilig voelen. Volwassenen, die er niet voor terugschrikken het over seks te hebben, die vanuit hun eigen levenservaring en bijbelse inzichten betrokken en benieuwd naar wat jongeren bezighoudt - in gesprek gaan. Niet vanuit de houding: ik zal jou vertellen hoe het zit en wat je moet doen. Maar zeker ook niet het andere uiterste: grote verlegenheid, schaamte en onzekerheid. Zodat moeders niet veel meer weten te zeggen dan: denk om voorbehoedsmiddelen. En vaders er al helemaal het zwijgen toe doen.

Moeilijk bespreekbaar

Is het zo erg? Wat ik ervan zie, valt het me in ieder geval niet mee. Ondanks de openheid in onze samenleving, lijkt seksualiteit nog steeds een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Ook in christelijke gezinnen. En vaak weten ouders al helemaal niet wat ze daarin met de Bijbel aan moeten. Dus blijft het een beetje bij: ga niet te ver, doe het niet te jong, denk om voorbehoedsmiddelen. Of: vóór het huwelijk mag er helemaal niks - zelfs geen masturbatie - en na de huwelijksdag mag alles. Alsof seks een beest is wat je tot je huwelijksdag in een kooi moet opsluiten en daarna moet dan ook meteen alles kunnen. Wat natuurlijk altijd tot teleurstelling leidt, want seks moet je léren.

Regeltje

Ooit vroeg mijn zoon mij - hij was toen zestien: ‘mam, waarom zou ik ook alweer beter niet met mijn vriendin naar bed kunnen gaan? Al mijn vrienden doen het’. Hij vroeg het mij tenminste nog. Wat antwoordt u op die vraag? Dat gaat veel verder dan een ‘regeltje’ noemen. Een bijbeltekst is er ook niet over te vinden kan ik u melden. Wat nodig is, ik noemde het al: het gesprek. Waarbij ik mijn redenen en inzichten heb genoemd en gedeeld. Er valt heus iets over te zeggen, vanuit bijbelse grondlijnen, vanuit psychologische inzichten en nuchtere common sense. Ik ga dat gesprek niet herhalen.
Ik kan u slechts aanraden een boek als dat van Arjet te lezen. Misschien bent u het niet in alles met haar eens. Maar daarmee is het geen verkeerd boek. U gaat in ieder geval in gesprek: met haar, met uzelf en wellicht ook met mensen om u heen. Om dat gesprek gaat het.
* In gesprek over seks. Arjet Borger-Korf. Ark Media, 17,95 euro. Het boek is te bestellen via www.fd-extra.nl

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties