Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Economievrijdag, 7 december 2012

Omschakeling naar betere soja gaat traag
Amsterdam | Van alle soja die in 2011 in Nederland is verwerkt en/of geconsumeerd, is 7 procent verantwoord geproduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van Profundo, in opdracht van de Nederlandse Sojacoalitie. De coalitie bestaat uit de maatschappelijke organisaties Oxfam Novib, Solidaridad, Milieudefensie, Wereld Natuurfonds, ICCO, IUCN Nederlands Comité, Natuur & Milieu en Both ENDS.
In het rapport de Sojabarometer 2012 wordt de Nederlandse soja-import, -handel, -verwerking en -consumptie over 2011 in kaart gebracht. Nederlandse bedrijven hebben afspraken gemaakt om in 2015 alleen nog maar verantwoorde soja te gebruiken. Handelaren, bedrijven en supermarkten zullen hun inspanningen volgens de Sojacoalitie flink moeten verhogen om zich daaraan te houden. De nieuwe Sojabarometer is de afgelopen week voor de tweede keer gepresenteerd. De eerste editie stamt uit 2009.
De Sojacoalitie wil dat er meer actie komt in het vervangen van de gangbare productie in duurzame teelt. ,,Het tempo waarin de verbeteringen worden doorgevoerd is veel te laag. We weten allemaal dat er enorm veel partijen bij soja betrokken zijn. Die moeten stuk voor stuk concreet actie ondernemen. We zijn pas tevreden als de bewoners van de gebieden waar soja wordt geteeld duidelijke resultaten zien”, zegt woordvoerster Tamara Mohr.
De wereldwijde sojateelt is de afgelopen twintig jaar toegenomen met 60 procent. Nederland is de grootste soja-importeur van Europa. Een groot deel van de geïmporteerde soja wordt volgens de coalitie gebruikt in veevoeder en uiteindelijk geconsumeerd in de vorm van vlees, kip, eieren, zuivel en de eindproducten waarin die verwerkt zijn. De productie van soja zorgt in de productielanden, vooral Zuid-Amerika, voor enorme sociale en milieuproblemen.

Verdubbeling in 2012

Nederlandse bedrijven hebben dit jaar de import van duurzame soja verdubbeld. Dat is onder andere het gevolg van de ondertekening van nieuwe contracten voor de levering van 280.000 ton duurzame soja van Braziliaanse producenten aan Nederlandse bedrijven, meldt de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja.
Met de verdubbeling naar 280.000 ton verantwoorde soja met een zogenaamde RTRS-certificering (Round Table on Responsible Soy) is 16 procent van alle soja en sojaproducten die in Nederland verwerkt worden, verantwoord geteeld. Met een RTRS-certificering is er extra aandacht voor natuurbehoud, biodiversiteit, verantwoord gebruik van bestrijdingsmiddelen, goede arbeidsomstandigheden en respect voor lokale landrechten. Maatschappelijke organisaties zoals Natuur & Milieu, Solidaridad en het Wereld Natuur Fonds zijn intensief betrokken bij het ontwikkelen van de internationale criteria voor RTRS en ondersteunen de doelstellingen van de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja.
Henk Flipsen, voorzitter van de Stichting Ketentransitie Verantwoorde Soja, is tevreden met de stap die dit jaar is gezet. ,,Met de aankoop van verantwoorde soja laten we zien dat Nederlandse bedrijven werk maken van het verduurzamen van grondstoffen. Het is een duidelijk signaal naar sojaproducenten in Zuid-Amerika dat er vraag is naar verantwoord geteelde soja. Samen met Europese partners werken we daarnaast aan het verduurzamen van de grote handelsstroom soja. Uiteindelijk moet verantwoorde soja de norm worden voor de hele Europese markt.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

economie
Familieberichten
Advertenties