Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Geloof & Kerkmaandag, 8 oktober 2012

Hillsong, een kerk die andere kerken aanmoedigt

De afgelopen drie dagen vond in Den Haag de Hillsong Conference Europe plaats. Met 3500 deelnemers van 61 nationaliteiten, uit heel Europa én daarbuiten. De boodschap: de kerk kan een krachtig verschil maken in de wereld.

Lodewijk Born
Den Haag | Locatie: De Uithof in Den Haag. Dit is de plek waar de ijshockeyers normaal de puck in het netje proberen te schieten. Nu klinkt in de sporthal van HIJS Den Haag aanbiddingsmuziek en roepen sprekers christenen op om werk te maken van het evangelie.
Geen verhaal over leeglopende kerken. Nee, men gelooft dat de kerken vol gaan lopen en nog belangrijker: dat de wereld gaat veranderen door de kerk. Welcome to The Hague, een plek waar geen mismoedigheid wordt gepredikt, maar mensen aangemoedigd worden om zich in te zetten voor de kerk, op welke plaats dan ook. Of je nu voorganger bent of ‘gewoon’ kerklid, God roept iedereen. The church is alive!, met die tekst opent het programmaboekje dat iedereen uitgereikt heeft gekregen.
De tribunes zitten vol met een keur aan leeftijden, maar wat opvalt is de jonge (gemiddelde) leeftijd. Jonge christenen uit allemaal verschillende kerken. Twee twintigers vertellen dat ze vrij hebben gevraagd van college en stage. ,,Hier willen we gewoon bij zijn en tijd in investeren.’’ Een vader heeft zijn pasgeboren kleine mee. Het kan allemaal want ook voor de allerjongsten biedt Hillsong opvang. Drie dagen lang.

Olympische Spelen

Hillsong Church London organiseert sinds 2006 ieder jaar een internationale conferentie over kerk zijn. Hier treffen duizenden christenen elkaar die luisteren naar artiesten en sprekers die verbonden zijn met Hillsong. Doel is de bezoekers enthousiast - of nog enthousiaster - te maken voor de lokale kerk.
De conferentie werd in 2010 en 2011 in de O2-Arena in Londen gehouden. Deze maand is de Hillsong Conference Europe op twee plaatsen achter elkaar. De afgelopen dagen in Den Haag en volgende week in het Zweedse Stockholm. Den Haag is uitverkoren omdat in Londen dit jaar de Olympische Spelen waren. Het was daarom praktischer om de conferentie dit keer op het Europese vasteland te houden.
Hillsong is een kerk die behoort tot de megakerken in de wereld. Een kerk die vanuit Down Under, in Sydney (Australië), inmiddels een wereldwijde impact heeft. Bij de meeste christenen is de kerk vooral bekend door de muziek van de Hillsong-cd’s en dvd’s. Daarvan worden er miljoenen verkocht. Cornerstone is de meest recente en de lofprijsliederen klinken ook tijdens de conferentie. Muziek is een belangrijk aspect van de drie dagen toerusting en gemeenteopbouw.
Maar de Hillsongkerk staat ook model voor een andere manier van kerk-zijn, die begon in de twintigste eeuw en doorzet in de 21ste. De kerk heeft in Sydney meerdere locaties en één hele grote: de Hillsong Convention Centre. Een soort stadion met 3300 zitplaatsen waarin men samenkomt voor de kerkdiensten.
Hoe dat er uitziet was een aantal jaren geleden wekelijks te zien op de Nederlandse televisie. Hillsong TV is een televisieprogramma/kanaal dat preken, getuigenissen en muziek uitzendt. In ons land was Hillsong in 2008 en 2009 op zondagmorgen te zien via het kanaal van National Geographic. Hillsong TV is in meer dan 180 landen te zien.

Dienaar

Hoofdvoorganger (senior pastor) van Hillsong is Brian Houston. Samen met zijn vrouw Bobbie stichtte hij de kerk bijna dertig jaar geleden. Ze waren toen respectievelijk 29 en 26 jaar oud. Brian Houston is iemand die krachtig preekt, maar ook de nodige Australische humor en zelfspot heeft.
Het echtpaar Houston spreekt natuurlijk ook in Den Haag. Brian Houston verwoordt het zelf nog een keer hoe je tegen moeilijke roepingen op kan kijken. ,,Wanneer ben je klaar voor de taak waarvoor God je roept? Je denkt: ik kan het nooit’’. Maar een servant, een dienaar in het Koninkrijk, maakt juist dan de stap wel.
Houston vertelt hoe er heel wat bedreigingen van buitenaf zijn in de hedendaagse samenleving om christen te zijn en om je geloof vrijmoedig uit te dragen. Zoals kritiek, cynisme en de algehele secularisatie. Maar hij roept op je geest daar niet mee te laten besmetten. ,,Laat je niet besmeuren door al die invloeden.’’ Mensen moeten niet geestelijk verwond door het leven gaan, althans daar niet in blijven hangen. Je hebt ook een andere keuze. ,,Leef met een zuiver en open hart.’’
Hij verkondigt vooral hoop. Kerken zijn niet een probleem, maar een middel om grote dingen te doen. ,,Laten we als christenen deel zijn van het antwoord, niet van het probleem.’’ En dat vraagt toewijding.
Dat kan de bezoekers op de conferentie niet ontzegd worden. Velen hebben de reis gemaakt vanuit een ver oord om hier te komen. Zoals de Portugese Rita Teresa Silva (29), woonachtig in Aveiro bij Porto. Ze komt al sinds 2006 bij de Hillsong-conferenties. ,,Om geïnspireerd te worden, te leren en te groeien in geloof.’’ Oorspronkelijk komt ze uit de Rooms-Katholieke Kerk, maar die verliet ze omdat ze er daar niet meer paste. Ze kwam in contact met Hillsong via het luisteren van preken via de podcasts die de kerk maakt. Nu is ze christen buiten de kerk en bezoekt ze een huisgemeente. Haar voorganger is er ook bij in Den Haag.
,,Het instituut kerk paste niet meer bij me. Ik wil de kerk zijn en in plaats van naar de kerk gaan’’, vertelt ze. Dat doet de huisgemeente ook praktisch. Ze helpen ouderen in de buurt, of die nu wel of niet gelovig zijn dat maakt niet uit.
Vanuit Leeuwarden is een groep van achttien mensen van evangelische gemeente de Salvator aanwezig. De kerkelijke gemeente bezoekt al enkele jaren de conferentie, ook in Londen. Jeugdpastor Jelmer Woudstra vertelt dat een van de redenen is dat de Leeuwarder gemeente denkt te kunnen leren van hoe Hillsong kerk is en ook omdat het een stimulans voor vrijwilligers is. De energie van Hillsong is aanstekelijk. ,,Het verlangen dat mensen Jezus leren kennen, en om Hem ook bekend te maken, dat is iets dat wereldwijd hetzelfde is. Hoe Hillsong kerk is, moet je wel contextualiseren, vertalen naar je eigen cultuur en plaats.’’ De kerk is tevens ,,ontzettend dienstbaar’’ getuige een keur aan projecten die getoond wordt. ,,De kerk is de hoop voor de wereld. Dat straalt ze ook uit.’’ Ook in Leeuwarden hebben ze die visie.
Bobbie Houston, ‘de vrouw van’, maar eigenlijk ook gewoon evangeliste, benadrukt in haar toespraak - met veel halleluja’s en amen - de diversiteit van de kerken wereldwijd. Dat is alleen maar goed. ,,We hebben allemaal verschillende accenten, maar laten we wel met één stem spreken.’’
Zelfs het Hillsongnetwerk draagt die verscheidenheid in zich. ,,We zijn een huis met vele kamers.’’ Houston vraagt zich luidop af waar mensen nog op zitten te wachten om daadwerkelijk als christen het verschil te maken. Volgens haar is het allemaal al bekend en gezegd en is de Bijbel duidelijk geweest. Zelfs God zit te wachten.
Als het gaat om de verschillende generaties in de kerk is ze helder. ,,Onderwijs de kinderen en de jongeren, en kijk ook om naar de golden oldies, de oudere generatie.’’ Jong, oud, klein, groot, iedereen moet zich welkom weten in het huis van de Heer.
De conferentie in Den Haag doet er alles aan dat iedereen die het maar wil kan komen. Er is zelfs baby- en kinderopvang. 81 kinderen hebben hun eigen Kidsong Conferentie gedurende drie dagen, terwijl ouders in de grote zaal zitten, vertelt Robby Lewis. Hij is vanuit Londen ingevlogen om dit deel van de conferentie te doen. Trampolines en springkussens horen ook bij het geestelijke onderwijs voor kids.
De conferentie is geheel Engelstalig maar wordt vertaald in het Duits, Frans, Spaans, Italiaans en Nederlands. Voor doven wordt alles getolkt in gebarentaal. 670 vrijwilligers zijn dezer dagen in touw, onder meer geleverd door de DoorBrekers uit Barneveld, City Life Church in Den Haag en Hillsong Amsterdam. Die laatste kerk bestaat sinds drie jaar en wordt geleid door een Australiër met Nederlandse wortels: Richard van der Kolk. Hillsong Australië vestigt satellietkerken op strategische plaatsen in de wereld. Hillsong Amsterdam ontstond vanuit een ConnectGroup (huiskring) in Londen. Inmiddels zijn er vierhonderd leden. ,,Het gaat ons niet om een beroemde kerk te worden. Het gaat om het redden van mensen’’, zegt Van der Kolk.
De meerderheid van de kerkleden is Nederlander en jong. ,,Maar laatst kwam een gemeentelid van zeventig bij me. Die vertelde dat hij naast iemand zat die 84 jaar was en de dienst geweldig vond. ‘Nu ben ik niet meer de oudste in de kerk’, grapte hij.’’
Als inleiding op een nieuwe sessie - een van de negen - wordt Paradise van Coldplay gespeeld door de band op podium. Het geeft iets aan van de laagdrempeligheid. Ursula Singery (42) komt van de Bible Belt, uit Barneveld. Ze is een geboren Zuid-Afrikaanse die in Ierland woonde. Ze heeft familie in Stiens en Engwierum. In Ierland was ze nog katholiek, maar sinds anderhalf jaar zit ze bij de DoorBrekers, de snelst groeiende evangelische kerk van ons land. Is de Hillsong-beleving een beeld van de kerk van de toekomst? ,,Het is in ieder geval een generatie met een groot verlangen naar meer van God.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties