Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportzaterdag, 25 augustus 2012

WK kaatsen slaat brug tussen historie en toekomst

Vanaf morgen kunnen Friezen zich toeristen in eigen provincie wanen. In Franeker start dan het WK kaatsen. Daarbij worden disciplines afgewerkt waarvan zelfs de kaatsliefhebbers met het meeste historisch besef weinig afweten.

Daan Rieken
Een soort squashen zonder racket en dan met slechts één muur”. Of : ,,Het heeft wel wat van volleybal, maar dan zonder net en wordt in geen enkel land ter wereld in competitieverband gespeeld.”
De beschrijvingen van het muurkaatsen en de variant internationaal spel liegen er niet om. De Friezen die zich vanaf morgen in Franeker een week lang willen vergapen aan het WK kaatsen zullen zich af en toe voelen als de dagjesmensen uit andere delen van het land die – zoals eerder deze maand - voor het eerst in hun leven de PC bezochten.
Dat het in de verte wel iets van tennis heeft, zeggen belangstellende Hollanders vaak. Meestal is dat meteen de grootste blijk van herkenning wanneer zij voor de eerste maal een kaatspartij bijwonen en zich verder verbazen over de beurtwisseling van de opslag, de vraag wat nu het verschil is tussen de foar-bêstopslagger en de foar-minstopslagger en de opvallende puntentelling op de telegraaf.
Zo ongeveer zal het de Friezen die tussen 26 augustus en 1 september langs de kant staan bij het WK kaatsen in eigen provincie ook vergaan. ,,De spelregelkennis in Fryslân? Die is minimaal”, antwoordt hoofdredacteur van kaatsblad WIS-IN Sijbe Joostema dan ook als hem gevraagd wordt naar het verstand dat de inwoners van Nederlands kaatsprovincie bij uitstek hebben van de verschillende disciplines die bij de wereldtitelstrijd op het programma staan.
Het is niet voor niets dat het organiserend comité bij de opening van het toernooi morgenavond speciaal een boekje uitbrengt om alle spelsoorten nog eens te verduidelijken. Natuurlijk weten de meeste mensen wel hoe hun eigen Friese kaatsspel gespeeld moet worden, maar wat extra informatie over muurkaatsen, internationaal spel en Llargues, de drie overige varianten die tijdens WK’s altijd worden afgewerkt, is geen overbodige luxe, zo laat Joostema weten.

Makkie

De mondiale titelstrijd die de internationale kaatsbond CIJB voor het laatst in Ecuador (2008) organiseerde biedt naast die drie vaste onderdelen altijd de mogelijkheid om wedstrijden in de kaatsvariant van het thuisland te spelen. Vandaar dat het partuur met Taeke Triemstra, Gert-Anne van der Bos en Daniël Iseger vanaf begin volgende week mag proberen om ’s werelds beste te worden in hun eigen geliefde Friese spelletje.
,,Een makkie is dat niet”, lacht Triemstra, ,,maar het wordt wel een vreemde gewaarwording om tegen jongens te spelen die er weinig van kunnen. In andere landen kennen ze deze variant niet”, vertelt de kaatser uit Sint Jacobiparochie die enkel van het Belgische team nog wat concurrentie voor de gouden plak verwacht.
Omdat ook vrouwenteams in Franeker voor het eerst aan een mondiaal kampioenschap mogen deelnemen, lijkt ons land door het Friese kaatsspel op voorhand al zeker van twee wereldtitels. Toch is de vraag gerechtvaardigd of Fryslân, dat kort geleden nog op zijn kop stond voor de PC, ook uit zal lopen voor de drie andere disciplines die tijdens het WK in Franeker afgewerkt zullen worden.
Theunis Piersma is voorzitter van de stichting die de titelstrijd organiseert en maakt zich daar niet zoveel zorgen over. ,,Vergeet niet dat dit een unieke gebeurtenis is”, vertelt hij. ,,Nederland heeft nog nooit een WK in huis gehad. Dat wordt wisselend toegekend aan de leden van de internationale kaatsbond verdeeld over Zuid-Amerika en Europa. Als je doorrekent zal zo’n kampioenschap hier maar eens in de veertig jaar naar toe komen. Dit is dus heel bijzonder.”
Piersma toont zich overtuigd van de nieuwsgierige inborst van veel van zijn provinciegenoten. ,,Voor veel mensen is de vakantie voorbij en het WK heeft natuurlijk niet de allure van de PC, maar toch heb ik goede hoop dat we veel toeschouwers kunnen trekken”, vervolgt de inwoner van Witmarsum. ,,Alle wedstrijden zijn gratis te bezoeken dus dit is een mooie mogelijkheid voor de vele sportliefhebbers die we hier hebben om ook eens de internationaal bekendere kaatssoorten te bekijken. En dat alles geconcentreerd binnen het tijdsbestek van één week.”
Piersma’s woorden worden aangevuld door kaatskenner Joostema, die denkt dat er genoeg publiek de moeite zal nemen de spelregels uit het programmaboekje van het WK eens door te nemen. ,,Mensen in Fryslân weten wel dat er andere vormen van kaatsen bestaan en nu worden ze hier ook nog eens overspoeld door buitenlandse sporters die die afwijkende soorten gewoon in hun eigen provincie gaan spelen”, verwijst Joostema naar het deelnemersrecord van zeventien kaatsende landen. ,,Ik weet zeker dat de Friezen benieuwd zullen zijn naar de vormen die zij minder goed kennen: het muurkaatsen, internationaal spel en Llargues.”
Door de wereldtitelstrijd die bij Llargues behalve in Franeker ook voorrondes in Easterein en Winsum kent, zullen Nederlanders merken dat kaatsen niet alleen een Friese aangelegenheid is. ,,Die verschillende spelvormen tonen goed dat de sport in veel uithoeken van de aarde op allerlei manier wordt beoefend”, verduidelijkt Joostema.

Olympische Spelen

Volgens voorzitter van het organisatiecomité Piersma is dat een positieve ontwikkeling. Tijdens de Spelen van Amsterdam was kaatsen al eens demonstratiesport en de internationale kaatsgemeenschap streeft er nu naar op den duur een Olympische status te krijgen.
Piersma: ,,Daarbij komt de internationalisering goed van pas. Om op het programma van de Spelen te komen moet een sport beoefend worden in verschillende landen en op verschillende continenten. Muurkaatsen maakt daarom vooralsnog de beste kans.”
Inwoners van Fryslân hoeven volgens Piersma niet te vrezen dat de toenemende mondialisering van de sport die zelfs het levenslicht gaf aan het totaal nieuwe onderdeel ‘internationaal spel’ het historische Friese kaatsen zal overschaduwen. ,,Dat onderdeel heeft hier zulke sterke historische wortels dat het altijd belangrijk zal blijven.”
Taeke Triemstra die namens Nederland uit zal komen in het Friese kaatsen en Llargues benadrukt nog wel even het belang van die mondialisering. ,,De laatste tijd wordt er nogal negatief gedaan over het niveau in Nederland en kaatsen in zijn algemeenheid. Nu kunnen we laten zien dat het een sport is die leeft in de hele wereld.”
Triemstra hoopt, met andere woorden, dat het wereldkampioenschap in Franeker de uitstraling van zijn sport kan verbeteren. ,,Zou het niet mooi zijn,” filosofeert hij hardop, ,,als kinderen komende week langs de velden zitten, zich vergapen aan al die sporters uit het buitenland en vervolgens zelf wegdromen bij het idee om ooit als kaatser in een oranje shirt te spelen?”

Epke-effect

Dat is wat organisator Piersma ‘het Epke-effect’ noemt. ,,Je ziet in alle sporten dat uitblinkers bewonderd worden. Zonderland was tijdens de Spelen het perfecte voorbeeld. Zijn goud kan jongeren aanzetten om ook te gaan turnen en geeft zo de hele sport een geweldige stimulans.”
Precies daarop hoopt de organisatie tijdens het WK dat morgen met een openingsceremonie in Franeker begint. De titelstrijd kan dan niet alleen de kaatskennis van het publiek verbreden en de Olympische status dichterbij brengen, maar ook de Friese jeugd laten zien dat het toch wel erg leuk is om af en toe een bal met de hand weg te slaan.
Zo komt het kampioenschap zowel de internationalisering en toekomst als de Friese historie van de sport ten goede. Op voorhand zijn er alleen maar winnaars in kaatsend Franeker.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties