Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Geloof & Kerkzaterdag, 25 augustus 2012

Jeugdwerker: schaap met vijf poten?

De ene kerk heeft bloeiend jeugdwerk, in de andere kerk is geen jongere meer te bekennen. Hoe houd je ze vast? Robert Colijn geeft tips voor goed jongerenwerk. Vandaag: wat maakt een jeugdleider tot een goede jeugdleider?

Robert Colijn
Uriel Denivelle is de naam. Waarschijnlijk heeft u nog nooit van deze persoon gehoord. Toch is hij de allerbeste in zijn tak van sport. Hij is namelijk gekozen als beste jeugdleider van het jaar 2012. Op de EO-Jongerendag werd hij in het zonnetje gezet en hij kreeg 25 kaarten voor het Xnoizz Flevo festival. Bij de verkiezing waren uiteindelijk drie jeugdleiders overgebleven, opgegeven door hun tieners, op wie jongeren via Facebook konden stemmen. Natuurlijk geloof ik dat hij een geweldige jeugdleider is, met hart voor tieners en hart voor Jezus. Ik ben blij dat veel tieners van hem mogen leren en door hem Jezus mogen leren kennen.
Toch bekroop mij al in de beginfase van deze wedstrijd een raar gevoel. Ik heb geen vragen aan Uriel, maar aan de mensen die deze wedstrijd hebben uitgeschreven. Ik zou wel eens willen weten waarom er een wedstrijd gemaakt wordt van ‘de beste jeugdleider van het jaar’.
Volgens mij kun je helemaal niet zeggen wie de beste jeugdleider van Nederland is. Ik ken zoveel ontzettende goede jeugdleiders. Als ik in gedachten door de regio ga, zie ik een geweldig team van jeugdleiders bij Youth for Christ Harlingen. Mensen met een groot hart voor God en voor de jongeren in hun regio. Mensen die zich belangeloos inzetten voor jongeren. Ik zie een team jeugdleiders in de Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) in Leeuwarden, die in de wijk iets willen betekenen voor jongeren. Ik denk aan een jeugdleidster in Haulerwijk die zichzelf nooit zo zou noemen, maar ze is het wel. Iemand die heel bewogen is wanneer ze aan ‘haar’ tieners denkt. Iemand die relaties aangaat met hen, echte interesse heeft en een prachtige voorbeeldfunctie heeft.
Zoals altijd het geval is bij het noemen van voorbeelden, vergeet ik er veel. Bovendien ken ik lang niet iedereen. De beste jeugdleider hoeft wat mij betreft niet worden gekozen. Wel is het goed om zelf en als team na te denken over de vraag: wat maakt een jeugdleider een goede jeugdleider? Ik wil het samenvatten in zes woorden: zijn, zien, voorleven, doorgeven, vullen en vertrouwen.

Zijn en zien

Je mag jezelf zijn. Je hoeft niet de coole jeugdleider uit te hangen. Jongeren zoeken echtheid en geen toneelstukje. Als jeugdleider mag je er voor de tiener zijn. Met een open hart, luisterend oor en zonder veroordeling mogen we deel uitmaken van het leven van onze tieners. Het mooist zou zijn dat de tiener weet dat hij bij je terecht kan, en niet alleen tijdens dat ene uurtje club. Hij voelt zich veilig bij jou om zijn hart te leren delen.
Toen Jezus de vele mensen om zich heen zag, werd Hij met ontferming bewogen. Ik denk dat zien en observeren een heel belangrijke eigenschap is van een jeugdleider. Zie je wat er gebeurt in de groep? Zie je dat stille meisje? Zie je de echte behoefte die achter het drukke gedrag zit? Kunnen we zien waar de tieners zitten qua geloofsgroei? Zien we waar de kwaliteiten en kracht ligt bij jouw clubtieners?

Voorleven en doorgeven

Jij bent als jeugdleider misschien de bijbel die tieners nooit lezen. Kunnen ze aan jou zien hoe het is om een levende relatie met Jezus te hebben? Dit leven met alle ups en downs. Ik vind het nog steeds een gemis dat ik vroeger geen jeugdleider had van wie ik van kon leren hoe je praktisch met Jezus leeft. Leren hoe bidden werkt. Leren hoe je God in alles kan betrekken. Leren hoe de Bijbel ‘werkt’. Tieners kijken naar ons en mogen ons vragen stellen. Ik geloof in de jeugdleider die zijn leven deelt met tieners, niet alleen het geestelijke deel, maar totaal als mens.
Ik geloof in een nieuwe generatie jonge jeugdleiders. Jongens en meiden van zestien, zeventien, achttien jaar die er willen zijn voor jonge tieners. Generaties die dicht bij elkaar staan, elkaar sneller begrijpen en die verdergaan waar anderen zijn gebleven. Dat gaat echter niet zomaar. Jonge leiders zijn niet de oplossing voor het leiderstekort! Jonge leiders moeten worden gecoacht door de jeugdleiders met ervaring. We mogen doorgeven wat we hebben geleerd. We doen het voor en zij kijken. Eerst doen we het samen en vervolgens gaan zij aan de slag, en kijken wij aan de zijlijn. We blijven beschikbaar als coach voor deze nieuwe generatie gepassioneerde jeugdleiders.

Vullen en vertrouwen

We zijn als jeugdleider bezig met geestelijk werk. Ook al lijken de spelletjes en activiteiten dat niet te zeggen. Ik geloof niet dat je geloof en ‘het gewone leven’ uit elkaar kunt halen. Je deelt uit, door je leven te delen. Je deelt uit door gebed en voorbede en je tieners steeds weer te zegenen. Ondertussen raak je zelf soms leger. Als er iets is wat ik in mijn jaren als jongerenwerker heb geleerd, is het dat ik zelf gevuld moet blijven. Je eigen tijd met Jezus is topprioriteit! Persoonlijk gebed, Bijbellezen en christenen om je heen die achter je staan, zijn noodzakelijk voor iedere jeugdleider om fris en gevuld te blijven.
Daarnaast moeten we reëel zijn. Als ik denk aan de tieners die ik door de jaren heen heb ontmoet, die zijn gegroeid als persoon en in geloof, en die ik nu niet meer in mijn blikveld heb, kan ik het best blijven vertrouwen. Een jeugdleider leert dat het een goede eigenschap is te beseffen dat wij het vaak ook niet weten. Dat is een eerlijke houding. Het is God die het uiteindelijk allemaal doet. Dus we mogen als jeugdleiders vertrouwen dat ‘Hij die een goed werk is begonnen, het zal afmaken’.

Medaille

Wij doen ons best. We geven ons aan onze geweldige tieners, delen ons leven en zijn er voor ze. Ik denk dat wanneer je zo met jongeren omgaat, je óók een medaille om je nek kan hangen met de titel: beste jeugdleider van het jaar.
We zeggen bij Youth for Christ vaak dat een jeugdleider drie belangrijke eigenschappen heeft: passie voor God, Passie voor jongeren en de bereidheid om te blijven leren. Ik denk dat dit voor Uriel Denivelle allemaal bekende dingen zijn. Hopelijk voor u ook. Maak in uw jeugdteam deze dingen bespreekbaar.
* Op 22 september is er een Trainingsevent in Woerden voor jeugdleiders, ouderlingen en voorgangers. Meer informatie: www.yfc.nl/trainingsevent. Dit is het derde deel in een serie over jongerenwerk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties