Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 25 augustus 2012

Toch boete De Friese Wouden
Drachten | De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijft erbij dat de thuiszorgorganisaties De Friese Wouden en Zuidwest Friesland in 2006 de wet overtreden hebben bij de aanbesteding van huishoudelijke hulp in vijf gemeenten. In 2010 legde de concurrentiewaakhond de beide zorgaanbieders al een forse boete op. Zuidwest Friesland moest 314.000 euro betalen en deed dat uiteindelijk ook. De Friese Wouden kreeg ruim 2 miljoen euro boete, en maakte daartegen bezwaar.
Na heroverweging van de zaak heeft de NMa geoordeeld dat het concurrentievervalsend was dat de twee zorgverleners informatie uitwisselden over wat ze bij de verschillende aanbestedingen zouden doen. Ook lichtten ze elkaar in over de tarieven waarmee ze zouden inschrijven en bleek dat ze uiteindelijk precies dezelfde inschrijvingen hadden gedaan. Volgens de NMa is dat soort uitwisseling niet geoorloofd.
De mededingingsautoriteit besloot in de nieuwe uitspraak wel de boete voor De Friese Wouden te verlagen tot 1,77 miljoen euro.
Beide thuiszorginstellingen hebben altijd volgehouden onschuldig te zijn. Zij stelden destijds dat de regels van de NMa over marktwerking in de zorg onduidelijk waren. Ze ontkenden dat ze prijsafspraken hadden gemaakt.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties