Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportdonderdag, 16 augustus 2012

Jong Oranje blijkt mooie testcase voor Cambuur

Ze zijn er om je nieuwe 4-3-3-formatie uit te testen, te kijken of de vers gekochte spits voldoet of om het zelfvertrouwen op te krikken. Oefenduels. Waar sommige sportjournalisten gruwelen van midweekse zomeravondwedstrijdjes bieden ze trainers een ideale kans om te toetsen in hoeverre hun team aan het gewenste niveau voldoet. Gisteravond doorstond Cambuur een heuse eredivisie-test. Zonder zelf in actie te komen. Maar de directeuren die bij Jong Oranje - Jong Italië toeschouwer waren in eigen stadion, hadden genoeg gezien.

Daan Rieken
Voor het eerst in ruim dertien jaar stond het hoogste vertegenwoordigende jeugdelftal van Nederland gisteren weer eens op Cambuur-gras. Maar dat de ploeg met 3-0 verloor en daarmee brak met een oude traditie (Jong Oranje verliest nooit in Leeuwarden), was voor de Leeuwarder club misschien wel van minder belang.
Manager algemene zaken Sjoerd van der Meij sprak vooraf van een uitdaging. Algemeen directeur Gerald van den Belt had het zelfs over een echte testcase. Door dit duel kon de hele club mooi zien of ze klaar was voor een niveautje hoger.
Natuurlijk was hij zijn lobby om Jong Oranje naar Fryslân te halen een jaar geleden allereerst gestart in het belang van provincie en stad zelf, zo maakte Van den Belt wel duidelijk. ,,Een voetbalvereniging functioneert als bedrijf, maar heeft ook een maatschappelijke functie”, verklaarde hij. ,,We wilden graag wat terug doen voor de Leeuwarders die we soms opzadelen met bijvoorbeeld verkeersproblemen. Dat kon in de vorm van deze wedstrijd.”
Het was de algemeen directeur opgevallen dat de KNVB met Oranje-voetbal het Noorden links liet liggen. ,,Daarom is het mooi dat het lukte om Jong Oranje voor het eerst sinds 1999 naar onze stad te halen. We bieden de toeschouwers met spelers als Fer en De Jong op het veld iets moois aan en hopen dat we zo ook wat sympathie voor Cambuur kweken. Denk echter niet dat het ons geld oplevert. Als we quit spelen zou dat al heel mooi zijn.”
De grootste winst boekte Cambuur door alle extra kennis die de club opdeed door de organisatie van zo’n groot evenement. ,,Al onze reclame-uitingen moesten worden vervangen, er stonden tien in plaats van twee camera’s, er waren besloten trainingen en het gras werd tot op de millimeter gekeurd.” Sjoerd van der Meij, belast met de facilitaire kant van de wedstrijd, maakte snel duidelijk in hoeverre Jong Oranje van de eerste divisie verschilt.,,Anderhalve maand voor de wedstrijd stelden we al een draaiboek samen. Het was voor ons een mooi oefenduel voor eventuele promotie naar de eredivisie”, vervolgde hij. Gerald van den Belt benadrukte daarna het belang van een dergelijk ‘organisatie-examen’. ,,Misschien waren we als club wel wat ingedut. Iedere week doen we hetzelfde. In de eerste divisie kan iedereen met een chique pak zich naar de mooiste posities in het stadion bluffen. Dat is op hoger niveau onmogelijk.”
Zijn club is met de neus op de feiten gedrukt, wilde Van den Belt er maar mee zeggen, door zich via Jong Oranje als kleinduimpje in de wereld van de reuzen te begeven. Ondanks die wake-up call kijken hij en Van der Meij tevreden terug op het Oranje-avontuur. Ze willen Leeuwarden niet nog eens dertien jaar op KNVB-voetbal laten wachten. Van der Meij: ,,We hebben veel geleerd, maar dit smaakt naar meer. Het zou mooi zijn als Jong Oranje hier snel eens terugkomt.”
Jong Oranje - Jong Italië 0-3 (0-3). 2. Insigne 0-1, 15. Immobile 0-2, 38. Florenzi 0-3.
Dit was een mooie test. We waren als club toch wat ingedut

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties