Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiodonderdag, 16 augustus 2012

Hitteprotocol in werking bij zorgcentra
Leeuwarden | De tropische temperaturen van komend weekeinde kunnen gevaarlijk zijn voor ouderen. Verpleeg- en verzorgingstehuizen en de thuiszorg halen het hitteprotocol uit de kast om hun cliënten zo goed mogelijk door de warme dagen te loodsen.
Grote warmte leidt vak tot vermoeidheid en concentratieproblemen. Bij ouderen is de kans op problemen extra groot, omdat veel lichaamsfuncties minder goed werken. Ze hebben onder meer een minder goed dorstgevoel, de nierfunctie is niet altijd goed en bovendien zweten ze minder waardoor ze ook nog eens minder goed afkoelen. Mindervaliden zijn daarbij ook nog eens afhankelijk van derden voor hun eten en drinken.
In een periode van aanhoudende hitte overlijden er veel meer mensen. In de zomer van 2010 overleden er vijfhonderd mensen meer dan normaal en in juli 2006 overleden er zelfs duizend mensen meer. Verpleeg- en verzorgingstehuizen lassen tijdens warme periode extra drinkrondes in. Ook worden er bouillonrondes opgenomen tussen de dagelijkse bezigheden. Door te zweten raken mensen zouten en mineralen kwijt. Die dienen weer aangevuld te worden. Ook in de thuiszorg hebben medewerkers extra aandacht, vertelt Peter Kamsma, regiomanager bij De Friese Wouden. ,,We letten erop dat het niet te warm is in huis en dat er goed wordt geventileerd. Maar ook kijken we of er genoeg drinken in de koelkast staat. Voor mensen die slecht ter been zijn, zetten we karafjes water en glazen klaar op tafel. Als we merken dat iemand zich niet goed voelt bij de warmte, lassen we ook extra bezoekjes in.”

Honden

De Dierenbescherming maakt zich zorgen over honden en roept mensen op ramen in te slaan van auto’s waar honden inzitten.
,,Het komt nog vaak voor dat mensen hun hond in de auto achterlaten. En in zo’n auto wordt het makkelijk zeventig graden. Het gevaar wordt weleens onderschat en daarom hebben wij liever dat er een ruit kapot is, dan dat de hond doodgaat”, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. Honden hebben alleen zweetklieren in hun voetzolen en kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Per jaar sterven 25 honden door oververhitting.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties