Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 16 augustus 2012

Mursi bagatelliseert geweldsuitbarsting

De geweldsuitbarsting tussen moslims en kopten onlangs in Dashur was de ergste in Egypte sinds het aantreden van president Mursi. Midden-Oostencorrespondent Martin Janssen over de betekenis van Dashur voor het nieuwe Egypte.

Martin Janssen
De afgelopen dagen en weken werd de berichtgeving uit Egypte overheerst door de fatale gebeurtenissen in de Sinaï-woestijn waar na het vertrek van de voormalige Egyptische president Hosni Moebarak anarchie en wetteloosheid de norm lijken te zijn geworden.
Landen als Afghanistan, Somalië en Jemen bewezen reeds eerder dat een dergelijke situatie altijd als een magneet werkt op Al Qaida en jihadistische groeperingen die de ideologie van Al Qaida onderschrijven. De gewelddadige confrontatie tussen gewapende jihadisten en het Egyptische leger in de Sinaï woestijn resulteerde in de dood van zestien Egyptische soldaten. Egypte was in rep en roer en de Egyptische president Mursi kondigde een driedaagse periode van officiële rouw af.

Pyramides

Opmerkelijk minder belangstelling was er echter voor de geweldsuitbarsting die 1 augustus jongsleden plaats vond in de Egyptische plaats Dashur. Een plaats die bij liefhebbers van Egypte wellicht bekend is. Dashur ligt zo’n vijftig kilometer ten zuiden van Cairo aan de westelijke zijde van de Nijl en is befaamd door haar oude pyramides.
Op 1 augustus kwam Dashur echter op een andere wijze in het nieuws doordat een onbetekend incident een eruptie van geweld inleidde tussen de plaatselijke koptische en islamitische gemeenschap. De gehele koptische gemeenschap, die uit 120 families bestaat werd vervolgens gedwongen Dashur te ontvluchten om hun leven veilig te stellen.
Deze geweldscyclus begon met een in wezen onbeduidend incident op 27 juli. De kopt Samih Nasim had in Dashur een kleine stomerij en had tijdens het strijken per ongeluk een gat gebrand in het hemd van een klant, de moslim Ahmad Ramadan. De twee kwamen overeen de kwestie ’s avonds financieel op te lossen, maar volgens berichten kwam de boze Ahmad Ramadan diezelfde avond terug met honderden gewapende moslims die hij had gemobiliseerd. De in het nauw gedreven kopt vluchtte met zijn familie naar het dak van zijn huis en vervolgens begonnen beide partijen Molotov-coctails naar elkaar te gooien. Een van deze Molotov-coctails, die Samih vanaf het dak van zijn huis naar beneden gooide raakte de 25-jarige moslim Moaz Hasab die enkele dagen later op 1 augustus aan zijn verwondingen bezweek. Toen sloeg in Dashur de vlam letterlijk in de pan.
Na de begrafenis van Moaz begon een menigte van woedende moslims de huizen en winkels van de plaatselijke koptische gemeenschap te plunderen en in brand te steken. Volgens vader Takla, de priester van de lokale St. George kerk, gingen uiteindelijk ruim honderd winkels en huizen in vlammen op en zijn voltallige parochiegemeenschap sloeg op de vlucht. Veelbetekend zijn echter ook zijn volgende woorden. Vader Takla verklaarde dat de St. Georgekerk dit lot bespaard bleef omdat meer dan vijfhonderd plaatselijke moslims de kerk beschermd hadden tegen de salafisten totdat de oproerpolitie was gearriveerd.

Massale vergelding

Dit waren de ernstigste religieuze rellen in Egypte sinds het aantreden van de nieuwe president Mursi. Diens optreden en handelen in deze onverkwikkelijke affaire zal voor de Egyptische koptische christenen een indicatie zijn voor de beleidslijn van de nieuwe Egyptische bestuurders. De eerste voortekenen lijken echter vooralsnog niet gunstig.
Geconfronteerd met de gebeurtenissen in Dashur verklaarde president Mursi dat ,,het een geïsoleerd incident was dat buitenproportioneel werd opgeblazen”. Het incident in Dashur staat echter in een lange reeks van soortgelijke incidenten die bij nadere beschouwing vrijwel altijd volgens hetzelfde patroon lijken te verlopen. Er wordt een gerucht verspreid waarna een massale vergelding plaatsvindt op de gehele plaatselijke koptische gemeenschap.
Yasser Ali, de woordvoerder van de Egyptische president, verklaarde op 4 augustus tijdens een persconconferentie dat ,,president Mursi rapporten had ontvangen dat de kopten in Dashur niet werden gedwongen om te vluchten, maar uit eigen wil waren vertrokken om een verdere escalatie van het geweld te voorkomen”.

Gebagatelliseerd

Voor de Egyptische koptische gemeenschap illustreerden deze woorden van de nieuwe Egyptische authoriteiten dat het nieuwe democratische Egypte waarschijnlijk verdacht veel zal gaan lijken op het oude Egypte. De handelswijze van de autoriteiten tijdens het bewind van president Moebarak was namelijk niet veel anders. Confrontaties tussen moslims en christenen, waarbij de kopten overigens vrijwel altijd de slachtofferzijde vertegenwoordigen, werden routineus afgedaan als ‘geïsoleerde incidenten’ waarvan de ernst werd gebagatelliseerd.
Ook de belofte van president Mursi dat de schuldigen van het incident in Dashur ,,gestraft zullen worden met de volle kracht van de wet” is hierbij niet geruststellend. Op 18 april 2011 bijvoorbeeld vond er in het Egyptische Abu Kurcaz een soortgelijk incident plaats als recentelijk in Dashur. De Egyptische autoriteiten arresteerden indertijd twintig verdachten, zowel moslims als christenen. Ruim een jaar later deed het gerechtshof in Minya uitspraak in deze kwestie. Het Hof beval tot verbijstering van vele juristen alle moslims vrij te laten terwijl alle gearresteerde kopten werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen die opliepen tot 25 jaar.

Nutteloos

Op verzoek van president Mursi werd door de Egyptische Shura Raad (vergelijkbaar met onze Eerste Kamer) een speciale, uit acht personen bestaande commissie opgericht die de gebeurtenissen in Dashur moet gaan onderzoeken. De commissie staat onder leiding van Ahmad Fahmi en diens woorden waren veelzeggend. Fahmi verklaarde dat ,,het niet tot de taak van zijn commissie behoorde om uit te zoeken wie in Dashur de schuldigen waren, maar om een verzoening tot stand te brengen tussen de islamitische en koptische gemeenschappen in Dashur”. Ook dit was onder Moebarak gebruikelijk.
Wie de ernst van de situatie wél inzag was Mohammed al-Baradei die de secretaris-generaal van de Al Dustur partij is. Al-Baradei plaatste het volgende commentaar op Twitter: ‘We hebben in Egypte een serieus sektarisch probleem dat groeit en zich verspreidt. Praten over het sociale weefsel in Egypte en het opzetten van verzoeningscommissies zijn nutteloos zolang niet de wortels en oorzaken van het probleem worden aangepakt. De oplossing ligt in het bevorderen en toepassen van wederzijdse tolerantie en de gelijkheid van alle burgers voor de wet’.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties