Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Geloof & Kerkdonderdag, 16 augustus 2012

Verbazing over schrappen kerken als stembureaus in Den Haag
Den Haag | Kerken in Den Haag zijn verbaasd en teleurgesteld dat de gemeente Den Haag geen kerkgebouwen meer inschakelt tijdens bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) heeft zijn besluit dit voorjaar al genomen. Vorige week werd het bekend. Ambtenaren hebben het telefonisch meegedeeld aan kosters en beheerders van de kerken die al vele jaren dienst deden als stembureau. Het was een politiek besluit, werd hun gezegd. De burgemeester is van mening dat de scheiding van kerk en staat niet toestaat dat religieuze gebouwen dienst doen als stembureau. Of er in het verleden klachten zijn geweest van burgers die niet wilden dat ze in een kerk hun stem konden uitbrengen, is niet duidelijk, aldus Kerk in Den Haag, een uitgave van diverse kerken in Den Haag.
Hoeveel levensbeschouwelijke gebouwen van de lijst zijn verwijderd is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om 21 gebouwen, andere bronnen spreken van 31.

Doorgeslagen

In Kerk in Den Haag reageren verschillende kerkbestuurders op het besluit. Ds. IJjo Akkerman van de Protestantse Gemeente te ’s-Gravenhage (PGG) is ,,zeer verbaasd”. ,,Ten eerste omdat Van Aartsen dit op persoonlijke titel doet en ten tweede omdat hij met dit besluit geen enkele voeling toont met een niet onbelangrijk deel van de samenleving in deze stad. Sprekend voor de PGG wijs ik op de enorme bijdrage die kerken aan de samenleving leveren, zowel wat de moraal als de sociale cohesie betreft.”
Ds. Rob van Essen, tot voor kort predikant in de Haagse wijk Laak vindt het besluit ,,een doorgeslagen vorm van secularisme”. ,,En ook merkwaardig, gezien de goede samenwerking tussen gemeente en kerken op ander gebied. De overheid vraagt de kerken mee te werken aan de uitvoering van de WMO, de wet maatschappelijke ondersteuning.’”
De CDA-fractie in de gemeenteraad heeft schriftelijke vragen gesteld over de argumentatie en de gevolgen van de beslissing van Van Aartsen. ,,Mensen die er komen stemmen, hebben alleen met het gebouw te maken, niet met religieuze activiteiten waar ze ongevraagd mee in aanraking zouden kunnen komen. Ik vermoed dat hier een oplossing is bedacht voor een probleem dat in de praktijk niet bestaat”, aldus fractievoorzitter Gert-Jan Bakker.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties