Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiozaterdag, 4 augustus 2012

Tal meldingen kinkhoest over het hoogtepunt
Leeuwarden | Het aantal patiŽnten met kinkhoest is nog altijd ongebruikelijk hoog, maar loopt weer terug. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de laatste twee weken van juli waren er landelijk 863 meldingen. In de eerste twee weken van juli waren dat er nog 917 en de twee weken daarvoor 990. Tot nu toe is er in 2012 ruim 9400 keer kinkhoest geconstateerd, wat wel veel meer is dan de afgelopen jaren.
Iedere twee ŗ drie jaar ziet het RIVM een opleving in het aantal gevallen van kinkhoest. De laatste keer was dat in 2008.
De huidige toename is volgens het gezondheidsinstituut niet ongewoon. Jaarlijks ligt het aantal meldingen tussen 2400 en 9300. Dat hoogste aantal wordt, als de trend doorzet, dus wel ruim overschreden.
Ook in Frysl‚n steeg het aantal meldingen in de eerste zeven maanden van 2012 zeer sterk. Er werd tussen 1 januari en 28 juli 199 keer kinkhoest geconstateerd, terwijl er over heel 2011 slechts negentig gevallen bekend waren. Dit betekent dat er nu al meer dan twee keer zo veel gevallen zijn gemeld, terwijl het jaar nog niet eens afgelopen is.
Vooral drie gemeenten in het noordwesten van Frysl‚n staken er bovenuit. Het Bildt, Harlingen en Franekeradeel telden gemiddeld meer dan zeven gevallen van kinkhoest per tienduizend inwoners. Dat is relatief veel.
De ziekte komt het meest voor bij volwassenen, kinderen van acht tot zestien jaar en zuigelingen jonger dan drie maanden. Zij worden vaak besmet door niezen of hoesten. Vooral in de eerste twee weken is kinkhoest besmettelijk. Daarna wordt het snel minder.
Sinds de invoering van het rijksvaccinatieprogramma, in 1957, worden kinderen tegen kinkhoest ingeŽnt. Dit gebeurt in het eerste levensjaar viermaal en een laatste keer als de kinderen vier jaar oud zijn. Dit inenten is niet verplicht, maar de meeste ouders kiezen er wel voor. Zoín 95 procent van de kinderen uit de doelgroep krijgt jaarlijks een inenting.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties