Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 18 juni

Regiowoensdag, 18 april 2012

Monumentenstatus moeilijk
Burum | Het verkrijgen van de monumentenstatus voor de molen Windlust in Burum zal een zwaarder traject zijn dan het bestuur van de Stichting Erfgoed Kollumerland & Nieuwkruisland had verondersteld. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft de regels aangescherpt.
Gisteren bracht de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed een bezoek aan het molenterrein, met daarop de restanten van de Windlust die paaszondag afbrandde. Ook volgde een gesprek met bestuursleden van de erfgoedstichting Kollumerland en vertegenwoordigers van de gemeente. ,,Het idee om de herbouwde molen tot monument te verklaren zal bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed op meer weerstand stuiten dan was ingeschat”, aldus voorzitter Aren Vroegindeweij van de Stichting Erfgoed Kollumerland & Nieuwkruisland. ,,Vijf jaar geleden zou het gemakkelijker geweest zijn om de monumentenstatus voor een herbouwd object te krijgen.”
Om de herbouwde molen op de monumentenlijst te krijgen, is het van groot belang dat er zoveel mogelijk authentiek materiaal wordt gebruikt. Daarom zal zeer zorgvuldig met de restanten worden omgesprongen. Ieder onderdeel wordt goed bekeken. ,,Alle bruikbare materiaal wordt ergens in Burum opgeslagen.”

Twee jaar

De Stichting Erfgoed Kollumerland & Nieuwkruisland start volgende week met het opruimen van de ravage. Vroegindeweij gaat er vanuit dat de herbouwde molen er over anderhalf tot twee jaar zal staan.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties