Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiozaterdag, 14 januari 2012

Schuldhulp is een recht, ook na de zoveelste kans

De schuldhulp moet beter, maar met minder geld. Gemeenten moeten ervoor waken dat daarbij té streng selecteren. Kijk om naar de kwetsbaarste mensen, bepleit Nadja Jungmann, lector schulden en incasso.

Majelle Hoek
Drachten | Door de invoering van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, halverwege dit jaar, worden gemeenten officieel verantwoordelijk voor het verlenen van schuldhulp. In die wet staat dat de schuldhulpverlening effectiever moet. Van de gemeenten wordt verwacht dat ze meer inzetten op preventie en nazorg. Maar de invoering van de wet betekent ook dat de rijksbijdrage stopt. Voor elke gemeente komt dit erop neer dat het schuldhulpbudget volledig ten laste van de algemene middelen komt.
Bij de gemeente Smallingerland bijvoorbeeld zijn de kosten voor schuldhulp de afgelopen jaren verdubbeld tot 650.000 euro (in 2006 lagen de kosten op 247.000 euro). De kostenprognose voor 2012 is zeven ton, wat dus volledig uit de algemene middelen moet worden gehaald. Om de stijgende kosten te beheersen, kiezen veel gemeenten ervoor een betere selectie aan de poort toepassen.
Volgens Marcus van den Berg, beleidsmedewerker sociale zaken van Smallingerland, komt dit erop neer dat mensen die niet gemotiveerd zijn minder snel worden geholpen. ,,Mensen die hun zoveelste kans hebben gehad en er met de pet naar gooien, helpen we even niet. Dat is nu wel meer het geval. Mensen blijven natuurlijk zelf verantwoordelijk. We willen mensen niet pamperen.”
Nadja Jungmann - lector schulden en incasso aan de Hogeschool van Utrecht - deed onderzoek naar schuldhulpverlening, wat geleid heeft tot de nieuwe wet. Ze vindt het selectiebeleid een handig hulpmiddel, maar roept gemeenten op goed te kijken naar de kwetsbare mensen. ,,Die selectie is goed, maar ik maak me zorgen om de mensen voor wie de maatschappij ingewikkeld is. Die moeite hebben met papierwerk. Neem nou iemand die niet kan lezen en schrijven, waardoor diegene niet in staat geweest huurtoeslag aan te vragen. De gemeente kan dan denken: die heeft zijn best niet gedaan, die wil niet. Terwijl er meer achter zit. Op zulke mensen moeten gemeenten goed letten.”
Ook de gemeente Leeuwarden ziet zich genoodzaakt meer in te zetten op selectie en preventie. Andries Ekhart, wethouder Sociale Zaken in Leeuwarden: ,,Als iemand niet wil meewerken, is dat zijn verantwoordelijkheid. We kiezen voor mensen die wel meewerken. Om geld te besparen, willen we meer inzetten op preventie door dat naar onze eigen wijkteams over te hevelen.”
De wethouder zegt dat het koffiedik kijken is of het nieuwe beleid daadwerkelijk leidt tot minder aanvragen voor schuldhulp. Maar hij geeft toe dat het beleid drukt op de kosten. ,,Waar ik niet gerust op ben zijn de gevaren van de economische crisis en de bezuinigingen van het kabinet. Je weet niet wat daar allemaal achter vandaan komt. We hebben nu minder geld voor schuldhulp. Als meer mensen terecht bij ons aankloppen, moeten we naar de gemeenteraad om meer geld.”
Ook kerken springen in op de schuldenproblematiek. Met het project SchuldHulpmaatje worden mensen opgeleid die anderen helpen bij hun financiële problemen. In Fryslân hebben al vijftig mensen de cursus gevolgd.
Meer hierover in het Friesch Dagblad van vandaag

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties