Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Regiozaterdag, 14 januari 2012

Elke verslaafde jongere die je uit het circuit haalt, is pure winst

Cannabisverslaving en GHB-gebruik nemen toe onder jongeren in Heerenveen. Toch staat alcohol altijd nog met stip op nummer één als probleemdrug, zegt jongerenwerker Richard Akkerman (40).

Goos Bies
Heerenveen | Sinds ruim een jaar zoekt Akkerman in Heerenveen jongeren met verslavingsproblemen op. Het gaat om mensen tussen de dertien en 23 jaar die hun verslaving nog onvoldoende erkennen. Jongeren die voor tien euro per dag blowen, maar niet inzien dat ze een probleem hebben.
,,Zodra zo iemand rijp is voor hulp, dán gaan we samen naar de dokter of een kliniek of wat nodig is”, zo legt Akkerman zijn aanpak uit. Het afgelopen jaar heeft hij vijftien jongeren naar een kliniek gebracht, van wie er nog zo’n tien clean zijn. ,,Mensen die uit het circuit zijn gehaald. Pure, pure winst.”
De gemeente Heerenveen is zeer tevreden over de jongerenwerker van Verslavingszorg Noord Nederland. Het college van burgemeester en wethouders wil langer met hem doorgaan.
In Heerenveen valt het relatief grote gebruik van de partydrug GHB op, terwijl in een dorp als Oosterwolde - waar Akkerman ook actief is - weer meer speed wordt geslikt. ,,Hoe dat kan? Vaak is er iemand die dat spul neemt en daardoor beginnen vrienden er ook aan. Die groep in Heerenveen lijkt het heel normaal te vinden om GHB te gebruiken.” Overigens veroorzaakt GHB ook problemen in plaatsen als Leeuwarden, Grou en Joure. Op dit moment worden er zo’n vijftien jongeren in Fryslân aan hun GHB-verslaving geholpen.
Volgens Akkerman vervaagt alles bij gebruikers van GHB, dat een verdovende werking heeft. Volgens een collegeadvies van de gemeente Heerenveen lijkt het erop dat vooral jonge meisjes er afhankelijk van worden. ,,Net zoals jonge jongens. Je ziet nog altijd véél meer drugsgebruik onder de jongens dan onder de meisjes, maar het aantal dames neemt wel toe. Vroeger zeiden ze, als ze bewusteloos werden gevonden, dat iemand wat door hun drankje had gedaan, maar er zijn er zeker zoveel die GHB doelbewust gebruiken. Ze durven alleen thuis niet te zeggen dat ze hebben geëxperimenteerd.”
De landelijke trage opmars van cannabisverslaafden zet zich ook voort in Heerenveen, sneller dan in Fryslân als geheel. Zo’n 1 op de 1250 Heerenveners was in 2010 voor cannabisverslaving in behandeling bij VNN. Een toename van zo’n 60 procent ten opzichte van 2009. ,,Blowen wordt toch wel een probleem. Je ziet jongeren die hun leven niet meer leuk vinden als ze niet geblowd hebben. Als je blowt, stap je toch een beetje in een andere wereld: je voelt je pijn minder, wordt onverschillig voor de ruzie met je ouders. Het nadeel is dat je er ook lui van wordt. Ze gaan alles uitstellen. Wat je vaak ziet, is dat het bij die jongeren op elk levensgebied minder wordt, het schiet niet meer op.”
Van de verslaafden blijkt 80 procent ook psychische problemen te hebben. Een integrale behandeling is daarom een vereiste.
Toch blijft alcohol met stip de drugsoort die de meeste problemen veroorzaakt, zegt Akkerman. ,,Een harddrug die je op elke hoek van de straat kan krijgen. Door veel ouders wordt alcoholgebruik gebagetalliseerd, bijvoorbeeld door te zeggen dat ze zelf ook dronken op hun veertiende. Verslaafd zie je ze nog niet op die leeftijd, maar ik heb wel jongeren die zeggen dat ze elk weekend dronken zijn. Dat wordt ze zelf ook te gek.”
Cannabisverslaving komt gestaag steeds vaker voor onder jongeren. ,,Wat je vaak ziet is dat het bij die jongeren op elk levensgebied minder wordt, het schiet niet meer op.” Foto: ANP
Meisjes gebruiken GHB doelbewust. Ze durven alleen thuis niet te zeggen dat ze hebben geëxperimenteerd

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties