Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Geloof & Kerkdinsdag, 1 november 2011

Deken van St. Paul’s vertrekt om conflict Occupy
Londen - De deken van de St Paul’s Cathedral in Londen heeft gisteren per direct ontslag genomen. Dat maakte de deken, Graeme Knowles (60), in een verklaring bekend. Knowles liet weten dat zijn positie onhoudbaar is geworden door de toenemende kritiek op de manier waarop de kathedraal de problemen rond het protestkamp bij St Paul’s van Occupy aanpakt.
Zijn vertrek volgt op de aankondiging van de gemeente dat het kamp naast de wereldberoemde kathedraal in de Britse hoofdstad binnen 48 uur moet verdwijnen.
Vorige week kostte de verdeeldheid onder kerkfunctionarissen over het protestkamp bij de kathedraal al een andere leidinggevende van St Paul’s zijn positie: de ‘dominee in spijkerbroek’ Giles Fraser. Die sympathiseerde met de betogers van de Occupy-beweging. Hij besloot op te stappen toen het bestuur van de kerk stemde voor het nemen van juridische maatregelen tegen de kampeerders, die al ruim twee weken in het protestkamp verblijven.
In de Anglicaanse Kerk is de deken (dean) het hoofd van een kapittel van een kathedraal of een kapittelkerk (collegiate church).

Leiderschap

Knowles kreeg de afgelopen tijd veel kritiek, omdat The Chapter (het kerkbestuur) samen met de gemeente keek mogelijkheden om het tentenkamp te laten ontruimen. De deken meent dat er ,,nieuw leiderschap’’ nodig is om de zaak op te lossen. Door collega’s van Knowles wordt de stap betreurd. Collega Michael Colclough zei namens The Chapter en de hele kerkgemeenschap van St. Paul’s dat men een ambassadeur van het christelijk geloof en het werk van St. Paul’s kwijt is. ,,We missen hem enorm.’’ Hij wordt geprezen door Colclough om zijn combinatie van ,,gefocused leiderschap en pastorale hart’’. ,,Graeme heeft The Chapter en The Cathedral geleid met enorme vitaliteit, wijsheid en plezier.’’
Ook aartsbisschop Rowan Williams, het hoofd van de Anglicaanse Kerk, zei ,,totaal verrast’’ te zijn door het opstappen. De Occupy-beweging Londen zegt dat het bestuur van St. Paul’s Cathedral blijkbaar ,,zeer verdeeld is over de positie die ze moeten innemen ten opzichte van onze zaak’’, maar ze wijzen er op dat ze niet op scalps - lees: zo veel mogelijk bestuurlijke slachtoffers - uit zijn.’’

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Geloof & Kerk
Familieberichten
Advertenties