Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportdinsdag, 1 november 2011

Nog meer Louis van Gaal, voor wie er zin in heeft

Als je het hebt over een boek over Louis van Gaal, denk je al snel aan dat enorme boekwerk dat twee jaar geleden werd gepresenteerd. U weet wel, die in twee delen. Eentje was een biografie over de mens. De ander een soort voetbaltechnische bijbel. Of beter gezegd: in Van Gaal-technische zin. De wereld volgens Louis. Enzovoort.

Gerard Bos
Dus? We weten alles al wat we willen weten van deze man. Louis van Gaal is immers een man van details, een man die alles onder controle wil hebben. Wie zijn tweedelige profetie las, zal dat herkennen. Niks bleef onbesproken. Herstel: alles werd besproken zoals Louis wilde.
Groot was de verbazing toen uitgeverij Thomas Rap ook een boek over Van Gaal op de markt bracht. Geschreven door Maarten Meijer. Getiteld: De man en zijn methode. Inderdaad, uitgerekend de twee aspecten waarover Van Gaal zelf een boek in twee delen maakte.
De logische vraag rijst dan ook wat de voetballiefhebber nu weer aan moet met nog een uitgebreid boekwerk over wie Van Gaal is, wat hij doet en hoe hij het doet. Voegt dat werkelijk wat toe? Of is het een slap aftreksel van wat Van Gaal zelf twee jaar geleden al vol bravoure presenteerde?
Wie Louis van Gaal: De man en zijn methode leest, vermaakt zich heus wel. Althans, als je echt nog niet genoeg hebt van alle beelden, zienswijzen, anekdotes en ervaringen die de coach had of meemaakte. Alles wat we al wisten en - ik geef toe - soms ook nog niet wisten van Van Gaal, komt voorbij. Van vroeger tot nu, van voetballer tot trainer. Maar het gaat vooral óver hem. Niet mét hem.
Toegevoegde waarde is dat de exit van Van Gaal bij Bayern mooi wordt beschreven door Meijer. Een deceptie in de trainersloopbaan, een vrij onverwacht en genadeloos ontslag voor de zo gelauwerde trainer die het slechts ruim anderhalf seizoen vol hield in München.
Meijer wilde in deze biografie op zoek naar de wortels die Van Gaals kracht, visie en leiderschap blootleggen. Hij dook in het leven van de intrigerende en inspirerende persoonlijkheid. Meijer volgde hem van zijn jeugd tot zijn laatste expeditie in Duitsland.
Meijer (1958) - die in Korea woont, waar hij filosofie en ethiek doceert - publiceerde eerder soortgelijke boeken over Guus Hiddink en Dick Advocaat. En nu dus over Van Gaal. Van wie we al veel wisten. En nu weer een beetje meer. Voor wie daar nog zin in heeft.
Louis van Gaal: de man en zijn methode. Maarten Meijer. Uitgeverij Thomas Rap, 18,90 euro

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties