Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Regiodinsdag, 1 november 2011

Steeds minder leden voor Groei en Bloei
Leeuwarden - De afdeling van tuiniersvereniging Groei en Bloei in Noordoost-Fryslân kan geen vrijwilligers vinden die nog bestuurstaken op zich willen nemen. Het bestuur is met zeven leden nu nog redelijk voltallig, maar de bestuurstermijn begint voor een aantal leden af te lopen en zicht op vervanging is er nog niet, zegt interim-voorzitter Anton van den Broek (35) uit Gorredijk.
Van den Broek trad zo’n twee jaar geleden zelf terug als voorzitter van de Noordoost-Friese afdeling, maar omdat er nog altijd geen nieuwe kandidaat is gevonden die deze functie wil overnemen, heeft hij besloten nog even aan te blijven. Een termijn duurt vier jaar. ,,Gezien de omstandigheden kunnen we deze wel verlengen, maar het feit blijft dat in 2013 vijf van de zeven bestuursleden ermee stoppen. Het gros van de leden heeft ook al eens in het bestuur gezeten en heeft geen zin dat nog eens te doen”, zegt Van den Broek.
Het merendeel van de leden is volgens de voorzitter 55-plus, zelf is hij de uitzondering op de regel. ,,Er is sprake van vergrijzing.Van iemand van zeventig of ouder kun je ook niet meer verwachten dat ze die taak op zich nemen. Als we in februari nog steeds geen mensen hebben die weer voor vier jaar in het bestuur willen zitten moeten we mogelijk stoppen met activiteiten als open tuinen-dag, lezingen, excursies en cursussen. Dan wordt de vereniging uiteindelijk slapende. Ik zie er geen heil in om straks met twee personen een afdeling draaiende te houden. Voor excursies is overigens al bijna geen animo meer.”
Ook het ledental van de afdeling loopt terug. Zijn het er nu nog zo’n 250, toen Van den Broek in 2003 bij de tuinvereniging begon waren dat er nog vierhonderd. Die daling is een landelijke trend, toch zitten niet alle regio‘s om bestuursleden verlegen. ,,We prijzen ons gelukkig, we zijn met acht man sterk en voorzien geen problemen”, zegt voorzitter Margot Witlox van Groei en Bloei Drachten e.o. ,,Het is alleen wel zo dat de enthousiaste mensen van het eerste uur afvallen, ze worden ouder. In 2013 bestaan we vijftig jaar, dus kun je nagaan. En jonge mensen zijn toch minder enthousiast te krijgen voor tuinieren. We hebben nu vijfhonderd leden, maar hebben er wel veel meer gehad. Soms krijgen we er vijf bij, maar haken er tegelijk ook weer vijf af.”
Tegels in de tuin
Annie Bergsma (64) van Groei en Bloei Franeker e.o. ziet het ledental van die afdeling ook teruglopen. ,,We hebben wel wat jongere leden, maar jongeren leggen nu eenmaal eerder grindtegels in hun tuin dan dat ze gaan tuinieren. Met het organiseren van activiteiten en evenementen hopen we wel meer mensen warm te krijgen voor tuinieren. We hebben al eens een culinaire dag georganiseerd; mensen gingen toen koken met ingrediënten uit eigen tuin. Daar was veel animo voor.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties