Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiodonderdag, 27 oktober 2011

Gemis depot nekt verkoop museumpanden
Leeuwarden - De verkoop van de huidige panden van het Fries Museum aan de Turfmarkt in Leeuwarden is een groot probleem. Er zijn weliswaar serieuze kandidaten, maar die houden vooralsnog de boot af omdat onduidelijk is wanneer de gebouwen daadwerkelijk vrijkomen.
,,We kunnen potentiële kopers geen harde datum geven omtrent de overdracht omdat er nog geen nieuw depot voor onze spullen in de opslag is gevonden”, zegt Sipke Castelein van Stichting de Kanselarij, eigenaar van de panden.
De onzekerheid betreft dus niet het moment van de verhuizing van het museum en de inboedel zelf, maar het tijdstip waarop de spullen die nu nog in de diverse depots zijn opgeslagen, kunnen worden verplaatst.
In het nieuwe pand van het Fries Museum aan het Zaailand, dat begin 2014 in gebruik wordt genomen, is onvoldoende ruimte voor zaken die niet direct in de expositieruimtes hoeven. Veel spullen moeten worden opgeslagen. Een nieuw depot is nodig. ,,Zo’n depot bestaat al wel in onze gedachten, maar is er nog niet in steen”, zegt Castelein.

Spagaat

Het grootste probleem is dat die nieuwe opslag moet worden betaald uit de opbrengst van de oude panden. Dat was een voorwaarde die Provinciale Staten in 2006 stelden, toen ze toestemming gaven voor de bouw van het nieuwe Fries Museum aan het Zaailand.
Over de nieuwbouw van het Fries Museum was politiek veel te doen. De gevraagde bijdrage van de overheid bleef oplopen.
,,Als we de panden verkopen, moeten we wel een nieuwe plek hebben voor de spullen die daarin staan opgeslagen”, verklaart Castelein het dilemma. De museumstichting bevindt zich dus in een spagaat.
Het is volgens Castelein ook een slechte tijd voor de verkoop van zakelijk onroerend goed. ,,Vooral als het 7500 vierkante meter in het centrum van de stad betreft. Die verkoop je niet aan één persoon. Daarom denken we aan verkaveling. Er zijn dan ook meerdere partijen voor de diverse panden. Ik heb goede hoop dat we verkopen zodra er duidelijkheid is over het nieuwe depot.”
De provincie zal volgens Castelein geld moeten vrijmaken uit de algemene middelen voor het depot. Als duidelijk is wanneer het huidige museum leeg komt te staan, is het gemakkelijker de zaak te verkopen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties