Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiodonderdag, 27 oktober 2011

Deskundigen helpen provincie met afvaloven
Harlingen - Deskundigen gaan het college van Gedeputeerde Staten (GS) adviseren bij de handhaving van de vergunning voor de Reststoffen Energiecentrale (REC) in Harlingen. Ook kunnen zij een rol spelen in een betere informatieverstrekking richting de burgers.
Dat voorstel van GrienLinks werd gisteren door gedeputeerde Sietske Poepjes omarmt. Bij diverse Statenfracties is het beeld ontstaan dat de controlerende rol GS boven het hoofd groeit. ,,Is het college wel toegerust op zo’n zware taak? U kunt daar volgens ons wel hulp bij gebruiken”, sprak niet alleen Irona Groeneveld van GrienLinks.
Poepjes moest erkennen dat GS het afgelopen half jaar inderdaad fouten hebben gemaakt. Zo was ten onrechte aangenomen dat storingsuren in de opstartfase niet meetellen op het jaartotaal. Dat is van belang omdat de REC per kalenderjaar niet meer dan zestig storingsuren mag draaien. Zijn dat er meer, dan moet de provincie ingrijpen. Dat kan door middel van stilleggen of het opleggen van een dwangsom.
Ook de informatie die naar buiten werd gebracht had beter gekund, erkende Poepjes. Zo zorgden twee totaal verschillende cijfers over het aantal storingsuren voor veel verwarring bij de Statenleden en de burgers.
De provincie bracht naar buiten dat er door Omrin tot juli 61 storingsuren waren gemeld. Het bedrijf zei zelf twee weken gelden dat er ‘slechts’ sprake is van 49 storingsuren. ,,Ook onze fout”, zei Poepjes. ,,De door ons naar buiten gebrachte cijfers kloppen niet. Dat getal moest nog worden gecorrigeerd. Die correctie is wel doorgevoerd in de data die de Omrin meldt.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties