Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Sportvrijdag, 14 oktober 2011

Oplossing Sportquiz: ‘Dolle Dries’ won meer dan vijftig wielerkoersen
Hij staat al een kleine twee decennia niet meer in de spotlights, maar nog altijd maakt de naam van Dries van Wijhe de tongen los. De immer goedlachse marathonschaatser uit het Gelderse kerkdorp Kerkdorp (‘een eiland’, zo zegt hij zelf) stond afgelopen maandag in de hoofdrol in de sportquiz. Er kwamen vele inzendingen binnen en wat opviel: het gros van de deelnemers is woonachtig in de buurt van Van Wijhe.
Dolle Dries, ‘de keizer van Kerkdorp’ of ‘de boemerang’ is dus nog niet vergeten. Van Wijhe, naast marathonschaatser ook postbode, werd in zijn carričre tweemaal Nederlands kampioen op natuurijs. In 1986 was hij in Giethoorn de beste, vijf jaar later op de Ankeveense plassen. Op Thialf won hij maar liefst veertien maal een wedstrijd op kunstijs.
Ook als amateurwielrenner kon Van Wijhe goed uit de voeten; hij won meer dan vijftig koersen. Zijn meest aansprekende prestatie was zijn winst tijdens het Nederlands kampioenschap voor amateurs in 1973 toen hij de latere profrenners Fedor den Hertog en Gerrie Kneteman aftroefde. Legendarisch is het verhaal waarbij Van Wijhe in gewonnen positie door een lekke band getroffen werd. Hij sprong op een damesfiets en bereikte daarmee als eerste de finish.
p De winnaar is J. van Boven uit ’t Loo Oldebroek. Hij ontvangt de cadeaubon van 10 euro.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties