Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
maandag 25 juni

Regiodonderdag, 8 september 2011

Glasvezel niet langer optie voor alle Friezen
Leeuwarden - Het is niet langer het doel om bijna alle Friese huishoudens in 2017 aangesloten te hebben op snel internet via een glasvezelnetwerk. Gedeputeerde Staten (GS) stelden dat eerder dit jaar nog voor, maar willen nu toe naar een mix van glasvezel, kabel en een draadloos netwerk. Bovendien is de kans groot dat inwoners van de onrendabele ‘witte buitengebieden’ fors in de buidel moeten tasten als ze over een goede internetverbinding willen beschikken.
,,We willen niet één concept voor de hele provincie, maar maatwerk per regio, misschien zelfs wel per huishouden”, liet gedeputeerde Sjoerd Galema gisteren doorschemeren tijdens een bijeenkomst waarop enkele experts hun visie gaven over de digitale toekomst van Fryslân. GS komen binnenkort met een nieuw voorstel, nadat een eerste opzet voor de zomervakantie werd afgeschoten. Er was toen teveel onduidelijkheid over aanpak en kosten. De ambitie blijft weliswaar dat iedereen een goede internetverbinding krijgt, benadrukte Galema, maar gebruik van glasvezel is daarbij niet langer heilig. Gedeputeerde Staten denken aan een combinatie van technieken, waaronder masten drie draadloos internet verspreiden.
Bij maatwerk per huishouden denkt Galema aan de onrendabele ‘witte gebieden’. ,,Wij kunnen bijvoorbeeld een groep bewoners benaderen met de vraag of ze interesse hebben in breedband. Zo ja, dan betalen ze een deel van de aanlegkosten. De rest nemen wij voor onze rekening. Zie dat als een soort subsidie”, zei hij. Die eigen bewonersbijdrage vindt hij niet vreemd. ,,Het is ook een stukje waardevermeerdering van de woning als er een snelle internetverbinding ligt.”
In Galama’s orginele voorstel uit mei was zijn streven om 98 procent van alle Friese huishoudens voor 2017 van snel internet via glasvezel te voorzien. Om de provincie aan snel internet te helpen, denken GS aan het oprichten van een bedrijf. Daarin moet de provincie samenwerken met de bestaande commerciële kabelaars. Galema pleitte destijds voor een open netwerk, waarop iedereen zijn eigen provider kan kiezen. Nu er sprake is van een mix van verbindingen, kan die belofte niet worden ingewilligd. Een ‘open’ kabelverbinding is in de huidige situatie onmogelijk.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 1


Reacties:

Wie op het internet wil zal daar zelf voor moeten zorgen, een provider zoeken die een goed aanbod dan wel dekking geeft. De provincie heeft hier geen rol in te spelen. Maar ja, men moet toch ergens heen met het geld, nietwaar ? Het geld van een ander uitgeven is het verheven doel van politici en bestuurders! Zij weten er wel raad mee, het zit U immers in de weg ?

j. vogelaar, Burgum - dinsdag, 6 december 2011


regio
Familieberichten
Advertenties