Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
dinsdag 19 juni

Sportmaandag, 29 augustus 2011

Hulder verbaast met titel én record
Gerard Bos
Linschoten - Hij werd er bijna verlegen van, zaterdagmiddag na afloop van het NK fierljeppen in Linschoten: Age Hulder. Felicitaties, complimenten, een tik op de schouders en lof. Het was er allemaal. En het was voor hem. Kersverse nationaal kampioen, nieuwe Friese recordhouder en dat allemaal in zijn debuutjaar bij de junioren. In de schaduw van de megaprestatie van Bart Helmholt, won ook Hulder als Friese ljepper op schitterende wijze een titel. En daar was hij zelf misschien nog wel het meest verbaasd over.
Toegegeven, op voorhand was de Burgumer heus een kandidaat voor de nationale titel bij de junioren. Maar zijn voorbereiding was allesbehalve ideaal geweest. Sinds de Friese titelstrijd twee weken geleden kampt hij met een blessure aan zijn linkerhand. ,,En donderdag was ik tijdens de training ineens mijn aanloop kwijt. Er kwam een dribbel in, ik kwam niet meer goed uit, zette met de verkeerde voet af.”
Maar zo snel als een wezenlijk onderdeel van een fierljepsprong bij hem verdween, zo snel was het ook weer terug. Althans, het deerde hem niet, die slechte voorbereiding. Want in zijn laatste van drie voorrondesprongen kwam de Burgumer bij nameting tot 19.97 meter.
Ongekend, zo’n afstand voor een debutant bij de junioren, ongekend ook op dat moment, tijdens een NK. En ongekend voor Friese begrippen, want het betekende een nieuw Fries record. Het oude stond met 19,82 op naam van Albert-Jan Venema.
,,Monsterachtig.” Dat was het eerste woord dat Hulder zei nadat hij de krans van nationaal kampioen omgehangen kreeg. ,,En die sprong, ik dacht: ik ga in één straal omhoog in die stok. Geweldig.”
Het was nét geen twintigmeternotering. ,,En daar baal ik dan wel weer een beetje van”, aldus Hulder, die andere favorieten als Alwin Fonk (derde, 18.20) en Hans Ulco de Boer ( vierde, 17.65) achter zich hield. Alleen de verrassend sterke Rian Baas kon hem bedreigen. Diens - eveneens zeer knappe - 19.78 bleek niet voldoende om Hulder te kloppen. De winnaar: ,,Monsterachtig dus. Ik heb er echt geen ander woord voor.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties