Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
woensdag 20 juni

Sportmaandag, 29 augustus 2011

‘Bij een sprong van 22 meter zijn we voorlopig nog niet, hoor’
Fierljepper Bart Helmholt wist zaterdag tijdens het NK in Linschoten niet alleen de titel bij de snioren in de wacht te slepen, maar verpulverde bovendien zijn eigen Nederlands record. De topafstand werd door de Burgumer verschoven van 21,26 naar 21,51 meter. Kan het nóg verder?
Jaco de Groot, Hollandse tegenstrever van Helmholt:
,,Toen ik vorige week tot 21,25 in Linschoten kwam, was mijn uitsprong allesbehalve perfect. De stok zwiepte niet mee, waardoor ik belangrijke centimeters miste. Bij de junioren heb ik het Nederlands record met 20,41 nog steeds in handen en toen zwiepte-ie wél mee. De stok stond op dat moment 1,10 meter minder ver, dus zou ik theoretisch gezien op 21,50 kunnen uitkomen. Ik wist dat deze afstand binnen Bart zijn bereik lag, dus ben ik er niet zozeer van geschrokken. Het is vooral heel sterk van hem. Bij de 22 meter zijn we voorlopig nog niet, maar aan de andere kant werd dit record met 25 centimeter verbroken. Wat dat betreft is er waarschijnlijk meer mogelijk.”
Theun Scherjon, bestuurslid technische zaken Frysk Ljeppers Boun (FLB):
,,Het kan nog verder, maar het wordt nu wel centimeterwerk. We hadden bij de invoering van de carbonstok in 2006 berekend dat de ljeppers van 19,50 naar 21 meter konden gaan. Daar zitten ze nu al overheen. Toch heeft Bart de maximale top nog niet op de stok staan en daarmee zou je het verschil kunnen maken. Natuurlijk is het genieten dat wij de sporters met de ontwikkeling van de carbonstok kunnen helpen en dat doen we ook met alle plezier. Maar ik vind het vooral geweldig voor de ljeppers en trainers, die er zo veel voor doen om steeds verder te komen.”
Hans Helmholt, secretaris FLB, voorzitter afdeling Burgum en vader van Bart:
,,Toen ik de sprong op een filmpje terugkeek, zag ik dat Bart bij de top moest inhouden. Hij had dus nog een laatste klimslag kunnen maken, maar dan zou hij een langere stok nodig hebben. Met de pet van de bond op, zien wij het alleen niet zitten dat de stok nog langer wordt. Daarmee zadel je elke vereniging weer op met extra kosten, omdat ze bijvoorbeeld de zandbedden moeten aanpassen vanwege de steeds verdere afstanden. Je kunt moeilijk van ze verwachten dat zoiets om de twee jaar moet gebeuren.”

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties