Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Regiomaandag, 29 augustus 2011

Debutante wint hoofdprijs in Blauwhuis
Hinne Bokma
Blauwhuis - Voor de eerste keer naar de fokdag in Blauwhuis en ’s avonds met de hoofdprijs thuiskomen. Het overkwam Leo en Martine Folkertsma uit Molkwerum. Hun driejarige merrie Beitske fan ’e Oasterein (vader Jisse 433) werd zaterdag uitgeroepen tot kampioen van de Friezenkeuring. In de rubriek werd de merrie beloond met een eerste premie en kreeg ze het predicaat ster. Beitske fan ’e Oasterein is gefokt door Tjitske Langhout-Bos.
De Folkertsma’s hadden eerder vorige week hun hoop gevestigd op de vierjarige stermerrie Wilma L (vader Felle 422). Maar op de voorkeuring in Sint Nicolaasga werd zij slechts beloond met een tweede premie. ,,We hiene rekkene op in earste preemje”, aldus Martine. Jurylid Sjouke de Groot van het Friesch Paarden-Stamboek was zaterdag vol lof over kampioene Beitske fan ’e Oasterein. ,,In hynder mei in protte kracht yn it achterein mei in moaie opwaartse beweging. It bist hat in soad elastyk yn it lichaam.”
In de finale van de kampioenskeuring moest de driejarige stermerrie het opnemen tegen het merrieveulen Lellebel fan Dijksmaniastate van D.B. Dijkman uit Marsum. De kampioen van de veulens kwam in de finale net tekort om de hoogste prijs van de keuring in de wacht te slepen. De driejarige merries kwamen in Blauwhuis en Sint Nicolaasga uitstekend voor de dag. Met tien eerste premies was voorzitter Roelof Bos van de organiserende fokvereniging It Fryske Hynder dan ook dik tevreden: ,,In boppeslach.” Het fokgebied loopt met de driejarigen voorop in Fryslân. Zo leverde de fokdag van Het Friese Paard in Oldeholtpade bij de driejarige merries geen enkele eerste premie.
Voor de keuringen in Blauwhuis en Sint Nicolaasga waren 76 driejarige merries aangemeld: dat waren er twintig meer dan vorig jaar. De toename van het aantal driejarigen bracht Bos tot de conclusie dat het Friese paard in het fokgebied er goed voorstaat. ,,It is de kracht fan it fokgebiet. It enthűsiasme en de motivaasje by de fokkers is hjir op de keuring werom te finen.”
Bij de enters en twenters ging het kampioenschap naar de tweejarige Djura fan ’e Hege Terp (vader Doaitsen 420) van Tj. D. Terpstra uit Marsum. Reservekampioen werd Gutske fan de Slachtedyk (vader Sake 449) van de familie Van der Wal uit Boazum. Eerder had Van der Wal veel succes met de merrie Dryske fan de Slachtedyk. Ze werd in Blauwhuis drie keer fokdagkampioen. Dryske overleed in 2009.
De zesjarige Rixt fan Fjildsicht (vader Mintse 384) van W. Wijbenga uit Veenwouden werd kampioen bij de vier jaar en oudere merries. Reservekampioen werd de vierjarige Wietske fan Hylpen (vader Onne 376) van R. de Vries-Bakker uit Hindeloopen.

Uitslag

Veulens: kampioen Lellebel fan Dijksmaniastate, D.B. Dijkman, Marssum; reservekampioen Jetse fan Klaeiterp, combinatie De Vries, Wiuwert. Enters en twenters: kampioen Djura fan ’e Hege Terp, Tj. D. Terpstra, Marsum; reservekampioen Gutske fan de Slachtedyk, J. van der Wal, Boazum. Driejarigen: kampioen Beitske fan ’e Oasterein, L. Folkertsma, Molkwerum; reservekampioen Coby fan Sinserthűs, P.T. Galema, Tjerkwerd. Oudere merries: kampioen Rixt fan Fjildsicht, Wijbenga, Veenwouden; reservekampioen Wietske fan Hylpen, R. de Vries-Bakker, Hindeloopen.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties