Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
vrijdag 22 juni

Sportwoensdag, 13 april 2011

Buitenpost moet even geduld hebben

Buitenpost - Tweedeklasser Buitenpost moet nog tenminste drie dagen geduld hebben, alvorens het kampioenschap een feit is. In de derby tegen ‘buurman’ Kollum slaagde de formatie van trainer Johannes Douma er niet in het karwei te klaren. Het duel eindigde uiteindelijk onbeslist, waardoor het titelfeestje moest worden uitgesteld.

Door Bert Kalteren
Geen mens twijfelt meer aan het kampioenschap van Buitenpost. De marge met de rechtstreekse concurrenten Broekster Boys en VC Trynwâlden bedraagt met nog vier duels te gaan elf punten. Daarom was er gisteravond op sportpark De Swadde ook amper sprake van teleurstelling. ,,De ontbrekende twee punten zullen er wel komen, maar ik had het toch graag vanavond (gisteravond, BK) al afgemaakt”, bekende Douma na afloop. Na de promotie van vorig seizoen met Oostergo staat hij nu met Buitenpost op de drempel naar de eerste klasse.

Buitenpost - Kollum 1-1

Alles en iedereen was er klaar voor om de missie voor ruim vijfhonderd toeschouwers in het inhaalduel tegen de oranjehemden uit Kollum tot een goed einde te brengen. Dat pakte evenwel anders uit en de tegen degradatie strijdende Kollumers verstierden maar wat graag het feestje. ,,Bij de supporters leeft de derby tegen Buitenpost enorm. En met zoveel mensen langs de kant wil je niet verliezen”, zei Kollum-aanvoerder Joop Pijnacker, die de opponent een hart onder de riem stak. ,,Het is ook niet leuk om op een dinsdagavond kampioen te worden.”
De thuisclub begon goed aan de wedstrijd en kreeg ook mogelijkheden. Zo kopte Dorian Berisha in kansrijke positie over en datzelfde deed aanvoerder Ronnes Bloembergen met de voet na een slippertje van doelman Peter Bergsma. Maar naarmate de eerste helft vorderde knokte het fysiek sterke Kollum zich terug in de wedstrijd en kreeg ook nog eens de beste kansen. ,,Ze zaten er bovenop en vochten er voor. We hadden het heel lastig en Kollum maakte ons het voetballen onmogelijk”, aldus Douma.
Buitenpost-goalie Albert Kobus moest tot twee keer toe ingrijpen. De eerste keer op een inzet van Hein van Marrum en de tweede keer moest hij Pijnacker buiten zijn strafschopgebied een halt toeroepen. Die kon de bal nog wel richting het doel van Buitenpost versturen, maar de attent meegelopen Johan Wiersma voorkwam een treffer. De botsing tussen Kobus en Pijnacker leek beiden fataal te worden, maar de spelers konden na de nodige herstelwerkzaamheden weer verder.
Bij de derde mogelijkheid van Kollum op slag van rust was het wel raak. Na balverlies aan de kant van Buitenpost werd Pijnacker in stelling gebracht en de aanvoerder passeerde Kobus, 0-1. ,,Die bal viel er mooi tussen en dan moet het raak zijn”, zei de trefzekere aanvaller. Een domper voor de thuisclub, die ook na rust geen passend antwoord had op het spel van de ploeg van interim-trainer Siebe Bos, die in Buitenpost als opvolger van de weggestuurde Jacob Russchen voor de tweede keer op de bank zat.
Buitenpost maakte te veel gebruik van de lange bal en verzuimde om te gaan voetbalen. Daarmee speelde thuisclub Kollum in de kaart, dat tot de laatste twintig minuten vrij probleemloos overeind bleef. Uit een vrije trap van Jan Oppedijk schoot Hendrik Atze Storm van dichtbij naast en doelman Bergsma hield een inzet van Dorian Berisha buiten de palen. Pas in de laatste tien minuten, toen Douma het centrale verdedigingsduo Bloembergen en Storm naar het front stuurde, leverde dat succes op.
Een kopbal van Bloembergen was een prooi voor Bergsma en toen Storm leek te gaan scoren tikte ploeggenoot Berisha de bal nog ongelukkig buiten de palen. Maar in de 88e minuut was het wel raak. Uit een afgeslagen hoekschop schoot Dorian Berisha zijn 21e seizoenstreffer binnen, 1-1. ,,Ik ben blij dat we nog even scoorden en heb er alle vertrouwen in dat het goed komt”, aldus Douma. Daar bleef het bij en het leverde Kollum een mooi punt op in de overlevingsstrijd. ,,We hebben er honderd procent vertrouwen in dat het goed komt. Ook in tijden dat het wat minder gaat, want we kunnen wel voetballen”, zei Pijnacker die er in de belangrijke confrontatie tegen SDS weer bij hoopt te zijn.
Gisteravond werd wel duidelijk dat Buitenpost wat moeite heeft om definitief afscheid te nemen van de tweede klasse. ,,Sportief streef je natuurlijk het hoogste na, maar de tweede klasse I met al die derby’s is wat dat betreft veel leuker voor ons”, zei voorzitter Paul Olijve. En dus mag Buitenpost op herhaling tegen Broekster Boys. Wordt derhalve vervolgd in hetzelfde theater, zaterdagmiddag om vijf uur. ,,De penningmeester is er in elk geval blij mee; ik had het graag anders gezien”, vond Douma.
Buitenpost - Kollum 1-1 (0-1). 45. Joop Pijnacker 0-1, 88. Dorian Berisha 1-1. Scheidsrechter: Floris Sinnema (Wergea). Gele kaarten: Albert Kobus (Buitenpost) en Wijnand Wouda (Kollum). Toeschouwers: 550.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

sport
Familieberichten
Advertenties