Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
donderdag 21 juni

Regiowoensdag, 13 april 2011

Noorden dreigt economisch strafrecht kwijt te raken
Fraudezaken gaan mogelijk naar Zwolle

Leeuwarden - De rechtbanken van Leeuwarden, Groningen en Assen dreigen de behandeling van fraude en economische strafzaken kwijt te raken aan Zwolle. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is daar voorstander van. De noordelijke rechtbanken willen de zaken zelf blijven doen.

Door Goos Bies.
Het ministerie wil het aantal arrondissementen terugbrengen van negentien tot tien. Uit de consultatieversie van het wetsvoorstel blijkt dat het ministerie van de Noordelijke Fraudekamer af wil. Fraude en economische strafzaken moeten worden geconcentreerd op vier landelijke locaties. Voor het noorden zou dit Zwolle worden.
De noordelijke gerechtsbesturen hebben bepleit dat deze zaken straks in alle tien nieuwe rechtbanken worden behandeld en dus ook in de nieuwe rechtbank Noord-Nederland, laat president Stef van der Kolk van de Leeuwarder rechtbank weten. Hij vindt dat de rechtbank toegankelijk moet blijven.
Wat met het pleidooi van de noordelijke rechtbanken is gedaan, is niet bekend. Na de consultatieversie is het wetsvoorstel aangepast, zegt woordvoerder Wim van der Weegen van Veiligheid en Justitie. De aanpassingen zijn echter geheim. Het aangepaste wetsvoorstel is voor advies naar de Raad van State verzonden. Pas bij indiening bij de Tweede Kamer wordt het wetsvoorstel openbaar.
De Noordelijke Fraudekamer bestaat sinds 2006. In 2008 hebben de werkzaamheden geresulteerd in 76 vonnissen in fraudezaken, nog los van de doorsnee economische en milieudelicten zoals de agrariër die illegaal zijn hooi verbrandt.
In het Noorden blijven drie vestigingen waar zittingen én kantoor wordt gehouden, zegt Van der Kolk. Op termijn worden de locaties in Sneek en Heerenveen gesloten. Daar wordt nu nog kantonrechtspraak gedaan.
De drie gerechtsbesturen worden samengevoegd tot een bestuur met één rechtbankpresident, bevestigt Van der Weegen van het ministerie. Waar dat bestuur zich vestigt, staat nog niet vast. Als gevolg van de fusie zullen de sector bestuursrecht en ook een deel van het Openbaar Ministerie van Leeuwarden waarschijnlijk naar Groningen verhuizen, werd in het najaar van 2010 al bekend.

Verder reizen

Het ministerie broedt sinds eind 2008 op een nieuwe gerechtelijke kaart, om de kwaliteit van de rechtspraak te vergroten. Uit onderzoeken was gebleken dat er een minimale schaalgrootte nodig is om parketmedewerkers en rechters optimaal te laten functioneren, vooral bij ingewikkelde zaken. Voor de burger en het personeel kan dat tot gevolg hebben dat die verder moeten reizen voor het bijwonen van rechtszaken. ,,Daar staat tegenover dat de rechtspraak kwalitatief op hoog niveau blijft.”
Ook het aantal gerechtshoven krimpt in, van vijf naar vier. Leeuwarden en Arnhem fuseren. Volgens persraadsheer Erno Melssen blijven ook hier de hoven en zittingsplaatsen gehandhaafd. Het bestuur wordt wel samengevoegd. Of dat zich in Leeuwarden of Arnhem vestigt, wordt volgens hem nog onderzocht.

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties