Lees hier ons Privacy Statement en Cookie Statement
zaterdag 23 juni

Regiowoensdag, 13 april 2011

Gemeentefusie leeft niet in Lemsterland
Giechelende raadsleden en vijf burgers op het fusiedebat
Patrick van ’t Haar
Lemmer - ,,Eigenlijk wilden we u in groepjes indelen voor de discussie. Maar dat lijkt me nu niet nodig. Wilt u wel vooraan komen zitten?” Presentator Gerard van der Veer kijkt de vijf aanwezigen vragend aan. Die vijf mensen hebben de moeite genomen om naar het gemeentehuis te komen; de 13.626 andere inwoners zijn niet komen opdagen om hun visie op de fusiegemeente De Friese Meren te geven, waarin Lemsterland samen met Gaasterlân-Sleat en Skarsterlân per 1 januari 2013 op moet gaan.
Wethouder Van der Pal staat afzijdig wat besmuikt te glimlachen. Nee, dit is ook niet helemaal wat hij ervan verwacht had. Waaraan de lage opkomst ligt? ,,Misschien omdat het besluit al genomen is.”
De raadsleden zijn er gelukkig wel bijna allemaal, zodat de ruimte niet helemaal leeg is. Maar de grote schaal met vijftig plakjes cake die zijn blijven liggen nadat het programma van start is gegaan, spreekt boekdelen.
De discussie over de toekomst van de nieuwe gemeente aan de hand van vier stellingen verloopt ook al niet soepel. De eerste burger die presentator Van der Veer aanspreekt geeft meteen flink gas. ,,Of ik nou wel of niet mijn mening geeft, het maakt niks uit. Ik ben hier omdat ik de gemeente niet vertrouw. Bij de bijeenkomsten voor het herindelingsbesluit waren er ook avonden, en toen is er gerommeld met de bezoekersaantallen en de meningen. Daarom ben ik hier: om het zelf te controleren.”
Maar dat lukt de man niet, samen met zijn vrouw verlaat hij enkele minuten later het gemeentehuis, vanwege privé-omstandigheden. Van de vijf belangstellenden zijn er nog drie over: Jan Speerstra en Hennie Dölle uit Lemmer en Ko van der Beek uit Echten. Met zijn drieën bespreken ze stellingen over waar er in de nieuwe gemeente gebouwd mag worden, waar er ruimte is voor industrie en hoe het verder moet met het toerisme en de recreatie als de drie gemeenten straks samen zijn.
Het was de bedoeling dat de meningen van de aanwezigen meegenomen zou worden in het visiedocumenten over De Friese Meren dat in juni door de drie gemeenteraden moet worden vastgesteld. Maar dat wordt wel lastig, meent wethouder Van der Pal. Want veel levert de discussie, vooral door het gebrek aan deelnemers, niet op. ,,Het zijn de meningen van drie mensen uit Lemsterland. Dat is wat weinig voor een visiedocument.”

Rumoerige klas

Sommige raadsleden lijken de discussie ook niet boeiend te vinden. Steeds vaker praten en giechelen ze onderling. Tegen het einde van de avond moet Gerard van der Veer zelfs om stilte en aandacht vragen, als was hij een onderwijzer voor een rumoerige klas. Dat irriteerde ook Dölle en Speerstra. ,,Ze hebben het wel steeds over het kleiner maken van de kloof tussen burger en politiek, maar dan zitten ze hier te lachen. Ik denk dat de opkomst vanavond genoeg zou moeten zeggen.”
Kritiek hebben de twee ook op de communicatie: de discussieavond was maar onder heel weinig mensen bekend, menen ze. Maar die kritiek wuift wethouder Van der Pal weg. ,,Daar hebben we genoeg aan gedaan.”
i Vanavond en morgenavond zijn er nog bijeenkomsten in Joure en Balk. In juni moet het visiedocument worden vastgesteld

Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties